De hyperventilatie provocatietest is een test die er specifiek op gericht is om vast te stellen of u al dan niet last hebt van hyperventilatie. Met deze test wordt eigenlijk een aanval van hyperventilatie uitgelokt. Aangezien dit onder strikt medisch toezicht gebeurt, hoeft men hier niet bang voor te zijn. Het is wel belangrijk om te onderstrepen dat dergelijke test alleen maar mag gebeuren onder medische begeleiding. Ga zoiets nooit op eigen houtje thuis uitproberen.
Wat houdt een hyperventilatie provocatietest in?
Tijdens een hyperventilatie provocatietest volgt u een behandeling waarbij u bijgestaan wordt. Dat kan zijn door een arts, een laborant of een verpleegkundige. Men zal uw neus dichtknijpen om te vermijden dat u via de neus gaat ademen en u krijgt een mondstuk dat verbonden is met een apparaat. Vervolgens wordt er gevraagd om een tweetal minuten snel en diep te ademen. Je moet tijdens die test (waarbij je rustig blijft zitten) doen alsof je erg gespannen bent of een zware inspanning levert.
Hierdoor krijgt je lichaam teveel zuurstof die het niet kwijt geraakt omdat je geen inspanning levert. Op die manier treedt hyperventilatie op.
Tijdens het onderzoek zal de verpleegkundige of de arts die aanwezig is aangeven op welk tempo u moet ademen. Ondertussen zal het meetapparaat waarmee u verbonden bent registreren hoeveel koolzuurgas u afgeeft.
Na de test blijft u aan het apparaat aangesloten maar mag u normaal gaan ademen. Ook deze fase is belangrijk in het onderzoek. Het ganse onderzoek duurt alles tezamen ongeveer een kwartiertje.
Andere voordelen van hyperventilatie provocatietest
Een hyperventilatie provocatietest zorgt er niet alleen voor dat er kan vastgesteld worden dat u effectief al dan niet last hebt van hyperventilatie. Men kan deze test ook gebruiken om u te leren omgaan met hyperventilatie. Zo kan men aantonen dat hyperventilatie op zich niet gevaarlijk is. Men kan ook leren hoe men de aanval kan afblokken door op een rustige en gecontroleerde manier te beginnen ademen.
Ook al is de aanval van hyperventilatie op zich ongevaarlijk, toch is het aan te raden om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Vaak is dit een situatie van stress, oververmoeidheid, angst, paniek, frustratie, ontgoocheling, woede of verdriet.