Waarom ademhalingsoefeningen om hyperventilatie tegen te gaan?
Aanvallen van hyperventilatie kan je onderdrukken via ademhalingsoefeningen. Dit is niet zo verwonderlijk als je weet dat hyperventilatie uiteindelijk ontstaat door een verkeerde manier van ademhalen. Wat dan weer de oorzaak is van die verkeerde manier van ademen, moet uiteraard ook onderzocht worden. Maar door de ademhaling aan te passen kan een aanval van hyperventilatie hetzij voorkomen hetzij onderdrukt worden.
Hyperventilatie ontstaat door een verstoring van het evenwicht tussen zuurstof en koolzuurgas in het bloed. Zuurstof krijgen we in het bloed door in te ademen, koolzuurgas is hetgeen we uitademen. Afhankelijk van wat we doen, zal ons lichaam voor meer of minder zuurstof zorgen. Zo zullen we door een zware inspanning vlugger beginnen ademen, omdat ons lichaam meer zuurstof nodig heeft. Begint men echter vlug en diep in te ademen zonder dat daar enige reden voor bestaat, dan geraakt de balans uit haar evenwicht en krijg je teveel zuurstof in verhouding met de koolzuurgas in het bloed. Een aanval van hyperventilatie is dan het gevolg, omdat het lichaam op die manier het evenwicht probeert te herstellen. Eigenlijk lijkt het dat we te weinig zuurstof hebben, waardoor we meer willen ademen, maar in feite is het net omgekeerd en blokkeert het lichaam het inademen om zo minder zuurstof op te nemen.
Een aanval van hyperventilatie is erg benauwend, zowel voor wie het meemaakt als voor de omstanders. Via aangepaste ademhalingsoefeningen kan men de aanval onderdrukken. Mensen die chronisch hyperventileren kunnen met ademhalingsoefeningen deze chronische hyperventilatie bestrijden.
Soorten ademhalingsoefeningen tegen hyperventilatie
Via ademhalingsoefeningen kan men een aanval van hyperventilatie onderdrukken. Als men bijvoorbeeld een aanval voelt opkomen, dan moet men proberen te komen tot een rustige ademhaling. Dit houdt in dat men gedurende drie seconden op een langzame manier inademt. Daarna ademt men uit gedurende zes seconden. Ondertussen telt men mee en probeert men zo recht mogelijk te zitten, terwijl men de handen op de buik legt.
Naast deze ademhalingsoefening kan je ook proberen om je aandacht weg te trekken van datgene wat je angstig maakt. Zo kan je bijvoorbeeld iets beginnen zingen, eenvoudige bewegingen doen of lezen.
Niet alleen ademhalingsoefeningen doen tegen hyperventilatie
Naast deze ademhalingsoefening tegen hyperventilatie waarbij men langzaam in- en uitademt, is het ook aan te raden om relaxatieoefeningen te doen. Heel vaak ontstaat hyperventilatie in een periode van stress en vermoeidheid. Via relaxatieoefeningen leer je jezelf tot rust te brengen, wat er voor zorgt dat je de aanvallen van hyperventilatie kan beperken.