Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hulp bieden bij hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Hyperventilatie: wat is het en hoe kan je hulp bieden?

Een aanval van hyperventilatie is een bangelijke aangelegenheid waarbij je de hyperventilant ter hulp wilt snellen. Nochtans is het goed om weten dat een aanval van hyperventilatie op zich totaal geen gevaarlijke situatie is. Ook al ziet de aanval er levensbedreigend uit, het is zeker niet zo.

Hyperventilatie ontstaat als men op een verkeerde manier begint te ademen.De hulp die men biedt moet dan ook op de ademhaling gericht zijn.

Onze ademhaling bestaat uit twee delen: inademen en uitademen. Bij het inademen nemen we zuurstof op. Deze zuurstof wordt door het bloed naar spieren en organen gevoerd die de zuurstof nodig hebben. Deze nemen de zuurstof op en geven eerder gebruikte zuurstof (koolzuurgas) af. Dit is wat we uitademen. Normaal moet in ons bloed de balans tussen deze twee gassen in evenwicht zijn. Als we echter te snel of te diep beginnen ademen, geraakt het evenwicht verstoord. Hierdoor verzuurt het bloed en trekken de bloedvaten samen. Het gevolg is dat men een aanval heeft van hyperventilatie. Een aanval van hyperventilatie is dus geen ziekte, maar een signaal dat ons lichaam uitzendt dat we foutief aan het ademen zijn.

 

Hoe kan je hulp bieden bij een aanval van hyperventilatie?

Bij een aanval van hyperventilatie is de allereerste hulp die je moet bieden, de persoon met de aanval gerust te stellen. De tekenen van een aanval van hyperventilatie zijn zeer benauwend. Er is een beklemmend gevoel op de borstkas, men heeft hartkloppingen en het lijkt alsof men onvoldoende lucht heeft. Aangezien deze tekenen sterk lijken op de tekenen van een hartaanval, is men doorgaans zeer angstig. Als men de persoon een beetje kan gerust stellen, dan is men al een hele stap vooruit. De volgende stap kan zijn dat je de persoon de uitgeademde lucht opnieuw doet inademen.

Dit kan men doen met behulp van een plastic zak. Door in deze zak in en uit te ademen komt de balans tussen zuurstof en koolzuurgas weer in orde en gaan de tekenen van hyperventilatie vanzelf over.Is er geen plastic zak beschikbaar, dan kan men de hyperventilant ook vragen om de handen dicht te houden rond mond en neus. Denk er wel aan dat u de truc met de handen of met de plastic zak alleen maar toepast nadat u de persoon hebt ingelicht over wat u gaat doen. Ook vraagt u liefst toestemming of de persoon ermee akkoord gaat.

 

Diepgaandere hulp bij hyperventilatie

Met eenvoudige middeltjes kan men dus heel goed hulp bieden bij een aanval van hyperventilatie. Maar daarmee is de kous niet af. Het komt er nu ook op aan om te achterhalen wat de diepere oorzaak is van de aanval van hyperventilatie. Leeft men al een geruime tijd onder stress? Zijn er problemen op het werk of in het gezin? Zijn er bepaalde emoties die doorwegen? Deze dieper liggende oorzaken van hyperventilatie kan men aanpakken dan aanpakken en zo de hyperventilatie verhinderen/ aanpakken.