Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Pijn in de spieren bij hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Eén van de symptomen van hyperventilatie: pijn in de spieren

Eén van de kenmerken die men heeft bij een aanval van hyperventilatie is een pijngevoel in de spieren. Dit gevoel van pijn situeert zich op meerdere vlakken. Zo heeft men pijn in de ademhalingsspieren en een stijfheid in alle spieren.

Daarnaast treden er nog een aantal kenmerken op die bij een aanval van acute hyperventilatie heel hevig kunnen zijn. Zo zijn er hartkloppingen en een heel drukkend gevoel op de borst. Ook ervaart men tintelingen in handen en voeten en is er een klam gevoel. Na een aanval van hyperventilatie heeft men ook nog een gevoel van vermoeidheid, men voelt zich lusteloos en er is een wazig zicht. Problemen met de spijsvertering zijn ook een typisch kenmerk bij een aanval van hyperventilatie.

 

Hyperventilatie: wat is het en hoe komt de pijn in de spieren?

Hyperventilatie veroorzaakt pijn in de spieren en ontstaat als gevolg van een verkeerde ademhaling. Als we inademen nemen we zuurstof op, die gaat naar de longen en wordt dan via het bloed naar de spieren vervoerd. De spieren nemen deze zuurstof op en tegelijkertijd geven zij eerder opgenomen zuurstof af in de vorm van koolzuurgas. Koolzuurgas is datgene wat wij uitademen. In normale omstandigheden is de verhouding tussen zuurstof en koolzuurgas in evenwicht.

Door omstandigheden zoals stress, angst, woede,… kan het gebeuren dat wij meer inademen dan nodig zodat de balans tussen zuurstof en koolzuurgas uit evenwicht geraakt. Ons lichaam brengt ons hiervan op de hoogte door middel van een aanval van hyperventilatie. Op zich is zo’n aanval ongevaarlijk, maar de hevige kenmerken zijn wel behoorlijk belastend voor wie het meemaakt. De echte oorzaken (de stress, vermoeidheid, angst,…) kunnen wel nadelig zijn voor het lichaam, zodat het toch aan te raden is om hyperventilatie te laten behandelen.

 

Hyperventilatie en pijn in de spieren: hoe er mee omgaan?

Wie een aanval van hyperventilatie meemaakt en daarbij ook onder andere pijn in de spieren; ervaart dat dit een zeer onaangename zaak is. Enerzijds is het heel beangstigend, maar anderzijds wekt het bij omstanders ook vaak het idee van aanstellerij. Vooral als men merkt dat hyperventilatie niet gevaarlijk is, wordt er nogal eens gezegd dat de hyperventilant zich wilt laten opmerken.

Om de aanvallen van hyperventilatie te vermijden, is het noodzakelijk om de echte reden aan te pakken. Vaak zal men hiervoor professionele therapie moeten volgen. Op die manier kan men leren omgaan met de stress, de woede, de frustratie, … 

 

Andere artikelen
Top van de pagina