Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Pijn in de linkerarm: hartklachten of hyperventilatie?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Pijn in de linkerarm komt bij hyperventilatie en hartklachten voor

Het is vrij moeilijk om het verschil te merken tussen een aanval van hyperventilatie of hartklachten omdat de tekenen zoals pijn in de linkerarm vaak gelijklopend zijn. Ook al zijn de uiterlijke tekenen moeilijk te onderscheiden, de gevolgen kunnen enorm verschillend zijn. Een hartaanval kan dodelijk zijn terwijl een aanval van hyperventilatie compleet onschuldig is.

De tekenen van hyperventilatie zijn het best te merken aan tintelingen in de handen en/of de voeten, hartkloppingen, een beklemmend gevoel op de borst en pijn die uitstraalt naar de linkerarm.
Bij een hartaanval merkt men eveneens een drukkend gevoel op de borst en een uitstralende pijn naar de linkerarm toe. Kortom, je weet niet altijd goed of je te maken hebt met een hartaanval of hyperventilatie. Twijfel je, dan is er maar één gouden raad: roep zo vlug mogelijk de hulp van medisch personeel in.

 

Pijn in de linkerarm: was hyperventilatie eerst of de hartklachten?

Het is niet alleen zo dat omwille van gelijklopende tekenen zoals pijn in de linkerarm dat hyperventilatie en hartklachten moeilijk te onderscheiden zijn, beiden gaan vaak nog hand in hand ook. Stel dat je hartklachten hebt. Dit kan een zeer benauwend gevoel geven. En net dat benauwend gevoel kan er voor zorgen dat men een aanval krijgt van hyperventilatie. Op die manier heb je dus twee maal prijs. Je voelde problemen aan je hart en hierdoor ben je beginnen hyperventileren. In dat geval is het uiteraard nog moeilijker om uit te maken of de pijn in de linkerarm afkomstig is van de hyperventilatie of van de hartaanval.

 

Pijn in de linkerarm, hyperventilatie, hartaanval: hoe pak je het aan?

Net zoals in alle noodsituaties is ook hier geldig: als iemand pijn heeft in de linkerarm en je weet niet of het om hyperventilatie of hartklachten gaat, dan blijf je best zo kalm mogelijk. Alleen door kalm te blijven kan je de persoon die de aanval meemaakt helpen. Ook kan je het meest helder denken op dat moment.

Twijfel je of het nu om hyperventilatie of een hartaanval gaat, roep dan zo vlug als je kan medische hulp in. In afwachting van die hulp kan je de patiënt laten ademen in een plastic zak. Gaan de klachten voorbij, dan had je te maken met hyperventilatie en kan je de tussenkomst van medisch personeel afblazen. Gaan de klachten niet over, dan kan je de hulpdiensten al meteen op de hoogte brengen van wat je geprobeerd hebt. Zo weten ook zij dat ze geen tijd te verliezen hebben.

Wees ook voorzichtig als je iemand in je onmiddellijke omgeving kent die vaak last heeft van hyperventilatie. Ga niet van iedere aanval meteen uit van het feit dat het “wel weer een aanval van hyperventilatie zal zijn”. Neem iedere aanval serieus en als je verschillen merkt met andere aanvallen, aarzel dan niet om hulp in te roepen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina