Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Wat is dat, het hyperventilatiesyndroom?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Ook al bestaat er discussie over het al dan niet bestaan van het hyperventilatiesyndroom, toch kan men er van uit gaan dat wereldwijd miljoenen mensen te kampen hebben met een syndroom dat wijst op een verstoord evenwicht tussen zuurstof en koolzuurgas in het bloed.

What’s in a name? De ene spreekt over een paniekstoornis, de andere over een angststoornis en nog anderen spreken over het hyperventilatiesyndroom. Welke naam men er aan geeft, zal voor de persoon die het moet ondergaan worst wezen. Het hyperventilatiesyndroom, of hoe men het ook wilt noemen,  is een teken van ons lichaam dat er iets fout aan de hand is. Heel direct kan men stellen dat er met de ademhaling iets fout is, maar ruimer bekeken kan men stellen dat er met de levensstijl iets fout loopt.

Het hyperventilatiesyndroom ontstaat omdat het lichaam hormonen aanmaakt op een moment dat het die niet hoeft aan te maken. Er zijn een aantal hormonen die worden gemaakt op het moment dat het lichaam zich in een panieksituatie bevindt. Het best gekende hormoon op dat vlak is adrenaline. Als het lichaam in een gevaarlijke situatie zit, is het een kwestie van overleven dat het lichaam dit hormoon aanmaakt. Maar als het lichaam niet in dergelijke situatie zit, dan ontstaat er een probleem.

Het lichaam maakt dit hormoon aan omdat het zich bedreigd voelt. Stel dat het lichaam zich bedreigd voelt omdat je te weinig rust nam, omdat je leeft onder stress, omdat je ergens gefrustreerd om bent, dan zal het lichaam (onder andere) adrenaline aanmaken. Maar wat op dat moment uit blijft is de “vlucht-reflex”. Van stress, vermoeidheid, verdriet of frustratie kan je niet weglopen. Hierdoor gaat men foutief ademen met een aanval van hyperventilatie als gevolg.

 

Hoe omgaan met het hyperventilatiesyndroom?

Vaststellen dat men last heeft van het hyperventilatiesyndroom is één zaak, er iets aan doen is een andere zaak. Een aanval van hyperventilatie is zo ingrijpend dat men dit ten allen tijde wilt vermijden. Er bestaan enkele hulpmiddelen om aanvallen van hyperventilatie te vermijden:

- Een aanval afblokken. Als je een aanval voelt opkomen, concentreer je dan op iets anders. Op die manier is de kans groot dat de aanval niet zal doorgaan.

- Tijdens een aanval rustig worden en ritmisch beginnen ademen. Op die manier komt de balans tussen zuurstof en koolzuurgas in evenwicht.

- Lukt het niet om alles in orde te krijgen door rustig te ademen, dan bestaat er nog altijd de truc met het plastic zakje. Door in een zakje in en uit te ademen breng je de balans tussen zuurstof en koolzuurgas weer in orde. Heb je geen plastic zakje bij de hand, dan kan je hetzelfde effect creëren door een schelpje te maken met je beide handen dat je rond je neus en mond houdt.

- Therapie volgen waarbij je leert omgaan met de negatieve emotie die aan de basis ligt van de hyperventilatie en meteen ook kan leren hoe je juist ademt.