Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Een aanval van hyperventilatie opwekken?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Waarom zou je een aanval van hyperventilatie opwekken?

Een aanval van hyperventilatie is niet gevaarlijk maar wel zodanig vervelend dat men het idee om zo’n aanval op te wekken doorgaans niet ziet zitten.

Toch zijn er vormen van behandeling waarbij men een aanval van hyperventilatie gaat opwekken. Het lijkt op het eerste zicht bangelijk, maar er zijn redenen voor waarom men dit zou doen.

Een aanval van hyperventilatie opwekken, doe je natuurlijk uitsluitend om medische redenen. Voor de pret een aanval opwekken, is niet echt verstandig. Een aanval opwekken om aandacht te trekken, kan misschien wel lukken, maar of het verantwoord is, is een andere vraag.

 

Hyperventilatie opwekken: hoe zit dat in elkaar?

De behandeling waarbij men een aanval van hyperventilatie gaat opwekken, wordt HVP genoemd. HVP staat voor hyperventilatie provocatietest. 

Bij deze test wordt iemand die last heeft van hyperventilatie gevraagd om een tweetal minuten snel en diep te ademen. Men raadt de persoon aan om zich in te beelden dat men angstig is of een lichamelijke inspanning heeft geleverd. De persoon moet dan een poosje ademen zoals men dat zou doen na die inspanning.

Maar aangezien je geen inspanning geleverd hebt, komt er teveel zuurstof in het lichaam. Als het lichaam die extra hoeveelheid zuurstof niet kwijt geraakt (je moet rustig blijven zitten) geraakt de balans tussen de zuurstof en het koolzuurgas uit evenwicht. Een acute aanval van hyperventilatie zal dan optreden.

Deze behandeling beoogt meerdere doelstellingen.

1. Leren inzien wat verkeerd ademen betekent.

2. Leren inzien dat een aanval van hyperventilatie niet levensbedreigend is.

3. Leren hoe je die aanval weer onder controle kan krijgen.

Uiteindelijk zal men aan de persoon met hyperventilatie vragen om rustiger te beginnen ademen. Dit kan volgens een bepaald ritme waarbij men in drie tellen rustig inademt en in zes tellen rustig uitademt. De persoon met hyperventilatie zal ervaren dat de ademhaling terug normaal wordt. Lukt het niet om rustig te gaan ademen, dan kan men de hyperventilant ook in een plastic zak laten in- en uitademen. Zo gaat de aanval vanzelf over.

 

Een aanval van hyperventilatie opwekken: voorzichtig!

Ook al is een aanval van hyperventilatie ongevaarlijk, toch moet men voorzichtig zijn bij het opwekken van zo’n aanval. Het is onverantwoord om dit te doen zonder medische begeleiding. Bij een gespecialiseerde arts kan het opwekken van zo’n aanval wel goede resultaten boeken, maar dan is men ook bij een persoon die weet hoe er met zo’n aanval moet omgegaan worden. Dit zelf gaan doen bij wijze van experiment of voor de lol zonder dat er medisch geschoolde personen aanwezig zijn is zeer sterk af te raden.