Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Info over hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Info over hyperventilatie: wat is het?

Als men info wilt over hyperventilatie, dan moet men uiteraard weten wat het is, maar best ook wat het niet is. Hyperventilatie is geen ziekte, geen aandoening. Het is eigenlijk een symptoom dat ons lichaam niet op de juiste manier aan het ademen is. Bij het ademen wordt zuurstof ingeademd en koolzuurgas uitgeademd. Volgens wat we aan het doen zijn wordt er meer of minder van deze gassen uitgewisseld. Tijdens een sportinspanning bijvoorbeeld is er meer zuurstof nodig. Hierdoor zullen we sneller ademen. Tijdens onze slaap hebben we minder zuurstof nodig en dan zullen we dus rustiger ademen. Maar als we zonder enige reden sneller en/of dieper beginnen te ademen, dan geraakt de balans tussen de beide gassen uit evenwicht, en dan kan er een aanval van hyperventilatie ontstaan. Dit is dus een signaal dat ons lichaam geeft dat we verkeerd aan het ademen zijn.

 

Info over hyperventilatie: is het gevaarlijk en wat zijn de symptomen?

Uit de vorige info leerden we dat hyperventilatie eigenlijk zelf een symptoom is. De tekenen die bij een aanval van hyperventilatie optreden kunnen zeer uiteenlopend zijn. Een aantal tekenen zijn typerend voor deze aanvallen en komen bij zowat alle mensen met hyperventilatie voor:

 - Een drukkend gevoel op de borstkas (er staat een olifant op mij),
 - Men heeft het gevoel dat men aan het stikken is,
 - Hartkloppingen,
 - Klam aanvoelen en tintelingen in de vingers.

Ook al zijn deze symptomen zeer beangstigend, toch kan men er zeker van zijn dat zij volkomen onschadelijk en ongevaarlijk zijn. De onderliggende redenen waarom men begint te hyperventileren zijn echter minder onschuldig. Heel vaak liggen stress, oververmoeidheid, slecht verwerkte emoties aan de basis van een aanval van hyperventilatie.

 

Info over hyperventilatie: weetjes

Als info over hyperventilatie geven we graag enkele weetjes mee. Wist je dat:

 - hyperventilatie meer bij vrouwen voorkomt dan bij mannen

- er twee soorten van hyperventilatie bestaan: acute aanvallen (waarbij de tekenen zeer hevig aanwezig zijn) en chronische hyperventilatie (waarbij de tekenen constant aanwezig zijn maar in een zwakkere vorm)

- veel bewegen bevorderlijk is om de aanvallen van hyperventilatie weg te werken

- er geen medicijnen bestaan om hyperventilatie te behandelen

- het volgen van ademhalingstherapie zinvol kan zijn om aanvallen van hyperventilatie te vermijden

 

Andere artikelen
Top van de pagina