Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie? Test het met een vragenlijst

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Een vragenlijst om na te gaan of je last hebt van hyperventilatie

Als je last hebt van hyperventilatie, kan je dit bij jezelf onderzoeken aan de hand van een vragenlijst. Alvorens je een arts opzoekt, kan je bij jezelf nagaan hoe groot de kans is dat je al dan niet soms hyperventileert.

Er zijn twee soorten hyperventilatie: er zijn de acute aanvallen en er is chronische hyperventilatie. Een acute aanval van hyperventilatie is het meest gekend omwille van de hevige symptomen die ermee gepaard gaan. Men heeft het gevoel dat men aan het stikken is, er zijn hevige hartkloppingen en het lijkt alsof er een olifant op je borst staat. Daarbij voelt men nog klam aan en voelt men tintelingen in de voeten en de handen.

Iemand met chronische hyperventilatie heeft constant last van hyperventileren. De symptomen komen echter niet zo hevig voor als bij een acute aanval. Enerzijds kan men hier gelukkig om zijn, maar anderzijds duurt het wel heel lang alvorens men tot de diagnose van chronische hyperventilatie komt, omdat men wel voelt dat er iets aan de hand is zonder goed te weten wat precies.

 

Heb ik hyperventilatie? Vul de vragenlijst in

Als je twijfelt of je hyperventilatie hebt of niet, kan je met behulp van een vragenlijst nagaan of het de moeite loont om een arts op te zoeken of niet. Het is de bedoeling dat je op de vragen uit de lijst antwoordt met nooit, zelden, soms, regelmatig of heel regelmatig. Als je nooit antwoordt, heb je 0 punten, bij zelden tel je 1 punt bij, bij soms 2 punten, bij regelmatig 3 punten en bij heel regelmatig 4 punten.

- Heb je pijnlijke steken in je borst?
- Voel je je gespannen?
- Ben je duizelig?
- Is er een soort gordijn, een waas voor je ogen?
- Vind je dat je sneller en/of dieper ademt dan anderen?
- Voel je dat je tekort hebt aan lucht?
- Voelt het in de borststreek benauwd aan?
- Heb je een opgeblazen gevoel in de buik?
- Tintelen je vingers?
- Heb je het gevoel dat je niet diep genoeg kan inademen?
- Zijn je vingers of armen stijf?
- Voel je stijfheid rond je mond?
- Heb je koude handen en/of voeten?
- Voel je je hart bonzen?
- Voel je je angstig?
- Voel je je verward, alsof je afwezig bent van deze wereld?

 

De resultaten van de vragenlijst omtrent hyperventilatie

Tel je punten allemaal samen. Haal je een score van minder dan 18 punten, dan heb je waarschijnlijk geen hyperventilatie. Vanaf 18 is er een redelijke kans dat je last hebt van hyperventilatie. Bij meer dan 23 punten kan je er vrij zeker van zijn dat je regelmatig hyperventileert.
Deze vragenlijst vervangt geen bezoek bij een arts. Zij vormt enkel een aanwijzing en is dus geen uitsluitsel of je wel of niet hyperventilatie hebt.

 

Andere artikelen
Top van de pagina