Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie: een dodelijke ervaring

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Hyperventilatie: het lijkt dodelijk

Wie ooit een aanval van acute hyperventilatie meemaakte, zal het beamen dat dit een dodelijke ervaring is. De dingen die men op dat meemaakt zijn zo beangstigend, dat men het gevoel heeft dat er iets zeer ernstig aan de hand is.

Toch kan men gerust zijn: een aanval van acute hyperventilatie is totaal niet dodelijk. Toch komt iemand met dergelijke aanval niet zelden op de spoedopname terecht omdat zowel de hyperventilant als de omgeving denkt dat er iets heel ernstigs gebeurt. De symptomen van een aanval van hyperventilatie doen sterk denken aan een hartaanval. Maar gelukkig is een aanval van hyperventilatie helemaal niet zo ernstig als een hartaanval. In feite is een aanval van hyperventilatie een waarschuwing van het lichaam uit dat men op een verkeerde manier aan het ademen is. Dit houdt in dat men hyperventilatie eigenlijk niet kan of mag zien als een ziekte of een aandoening. Het is eerder een symptoom.

 

Welke symptomen doen hyperventilatie ervaren als iets dodelijk?

Een aanval van hyperventilatie wordt als dodelijk ervaren omdat het een zeer beangstigend gebeuren is.

Het meest typische voor een aanval van hyperventilatie is het beklemmende gevoel dat men heeft. Sommigen omschrijven het dat het lijkt alsof er een olifant op je borstkas staat. Dit is eigenlijk de nagel op de kop. Tijdens een aanval van acute hyperventilatie heeft men een enorm benauwend en beklemmend gevoel. Daar komt nog bij dat men hartkloppingen heeft, men wordt duizelig en men voelt klam aan. In de vingers en aan de voeten kan een tintelend gevoel optreden. Nogmaals, deze dingen zijn volstrekt ongevaarlijk en gaan vanzelf weer over als men op een rustige manier begint te ademen.

Natuurlijk moet men wel met de nodige voorzichtigheid omspringen met deze symptomen. Aangezien deze zo sterk gelijken op de symptomen van een hartaanval moet men er voor bedacht zijn dat men niet al te vlug gaat denken aan een aanval van hyperventilatie. Als iemand effectief een hartaanval heeft, zullen de symptomen niet over gaan als de persoon rustig probeert te ademen. Wel integendeel, de pijn en het beklemmend gevoel zal verder duren. Op dat moment is het natuurlijk wel noodzakelijk dat er medische hulp wordt ingeroepen.

 

Hyperventilatie: hoe ontstaat die dodelijke ervaring?

Een aanval van hyperventilatie die zo ernstig is dat men het als dodelijk ervaart, ontstaat door een verkeerde manier van ademhalen. Bij het ademhalen is er de fase van het inademen en de fase van het uitademen. Bij het inademen neemt men zuurstof op. De spieren in ons lichaam hebben die zuurstof nodig om te kunnen functioneren. Wat overblijft is koolzuurgas. Dat ademen we uit. Normaal gezien is het evenwicht tussen zuurstof en koolzuurgas in balans. Door verkeerd te ademen geraakt de verhouding echter uit balans. Hierdoor vernauwen de bloedvaten en het lichaam verwittigt ons hier van door een aanval van hyperventilatie te doen ontstaan. Door rustig te beginnen ademen herstelt het evenwicht zich en is de aanval verleden tijd.

 

Andere artikelen
Top van de pagina