Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie: een angststoornis

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Is hyperventilatie een angststoornis?

Hyperventilatie ontstaat ten gevolge van paniek of angst, zodat je dit als een angststoornis zou kunnen zien.

Hyperventilatie ontstaat door angst of paniek, maar kent meestal onderliggende redenen die al jaren lang aanslepen. Angst is een normaal gegeven, dat zelfs ons leven kan redden. In bepaalde situaties is het nodig dat we angst hebben. Als we oog in oog staan met een tijger, dan is het best dat we angstig worden, adrenaline aanmaken en zo proberen te vluchten. Men zal hierbij ondervinden dat men dan ook vlugger gaat ademen. Maar als men vlugger gaat ademen zonder dat er enige reden voor angst is, dan kan dit leiden tot hyperventilatie.

Bij hyperventilatie nemen we teveel zuurstof op in ons bloed in vergelijking met het koolzuurgas dat we afgeven. Hierdoor ontstaat een vernauwing van de bloedvaten wat een beangstigend gevoel geeft. Men heeft het gevoel dat men bijna niet meer kan ademen, een soort beklemmend gevoel dat sterk gelijkt op een hartaanval. In principe gaat de aanval van hyperventilatie over van zodra men het onevenwicht tussen de zuurstof en het koolzuurgas in het bloed hersteld heeft. Dit kan onder andere door rustig te beginnen in- en uitademen of door te ademen in een plastic zak.

 

Andere angststoornissen dan hyperventilatie

Hyperventilatie kan beschouwd worden als een angststoornis. Maar daarnaast bestaan er nog heel wat angststoornissen. De meest voorkomende angststoornissen zijn paniekstoornissen (waaronder hyperventilatie), sociale angststoornissen, dwangstoornissen, stress-stoornissen, gegeneraliserde angststoornissen en fobieën. Het is telkens van belang om de oorzaak van deze stoornissen te herkennen. Meestal is de angststoornis geen feit op zich, maar is er een onderliggende reden.

 

Hyperventilatie: acute en chronische angststoornis

De angststoornis hyperventilatie kan voorkomen in acute of in chronische vorm. Het meest gekend is de acute hyperventilatie. Hierbij voelt men plots de problemen met de ademhaling opkomen. Hierdoor geraakt men in stress of in paniek. Het is een beangstigende ervaring die over gaat van zodra men de ademhaling weer onder controle krijgt.

Chronische hyperventilatie is minder gekend, maar komt wel meer voor dan acute hyperventilatie. In deze vorm ademt men constant verkeerd, zonder het zelf door te hebben. De symptomen van de acute hyperventilatie zijn er ook wel, maar in veel mindere mate. Hierdoor bestaat er geen precies beeld van wat er gaande is. Je voelt zelf wel dat er iets fout loopt, maar je kan het niet precies plaatsen. En dit gevoel kan dan weer leiden tot paniek, ongerustheid en… een acute aanval van hyperventilatie.

 

Andere artikelen
Top van de pagina