Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hoe kan je hyperventilatie herkennen?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Hyperventilatie herkennen: hoe ontstaat het?

Als je een aanval van hyperventilatie wilt herkennen, is het natuurlijk van belang dat je weet hoe hyperventilatie ontstaat. Eigenlijk is het niet helemaal correct om van symptomen te spreken, want hyperventilatie is geen ziekte of een aandoening maar zelf een symptoom. Het is het teken dat wij verkeerd aan het ademen zijn.

Bij het ademen nemen we zuurstof op. Deze zuurstof komt via de longen in het bloed terecht. Het bloed is de transporteur die de zuurstof naar de spieren en organen brengt die zuurstof nodig hebben. Je kan het bloed een beetje vergelijken met de melkboer die verse melk brengt en ondertussen het leeggoed meeneemt. Want er wordt niet alleen zuurstof afgegeven, ondertussen wordt ook koolzuurgas meegenomen. Koolzuurgas is datgene wat overblijft van de zuurstof nadat deze door de spieren en/of organen werd gebruikt. Die koolzuurgas verwijderen we uit ons lichaam door uit te ademen.

Dit vernuftige systeem zit perfect in elkaar en regelt zichzelf. Zijn we aan het rusten, dan hebben we niet veel zuurstof nodig. Het gevolg is dat we niet veel zullen ademen. Spelen we een voetbalwedstrijdje met de kinderen, dan hebben we wel meer zuurstof nodig en gaan we dus ook vlugger ademen.
In onze gejaagde maatschappij kan het gebeuren dat wij op een verkeerde manier gaan ademen. Stel dat je haastig bent, maar er staat een massa volk aan de kassa en de kassierster heeft helemaal geen haast. Je doet niet echt een inspanning, want je staat gewoon te wachten. Toch kan het gebeuren dat je vlugger en/of dieper begint te ademen omdat je nerveus wordt. Zo kan een aanval van hyperventilatie ontstaan.

 

De tekenen van hyperventilatie herkennen

Een aanval van hyperventilatie kan je herkennen aan heel wat tekenen. Niet alle personen hebben alle tekenen of van alle tekenen evenveel last. De tekenen zijn:

 - benauwd en beklemmend gevoel op de borst,
 - duizelig zijn,
 - verstijfde spieren,
 - tintelingen in handen en gezicht,
 - droge mond,
 - klam gevoel,
 - hartkloppingen,
 - wazig zicht.

Bij chronische hyperventilatie kunnen dezelfde symptomen optreden, maar minder hevig. Aangezien sommige van die symptomen bij een acute aanval nogal hevig kunnen zijn, wordt deze vaak verward met een hartaanval.


Hyperventilatie herkennen en behandelen

Hyperventilatie herkennen is één zaak, er iets aan doen is iets anders. Medicijnen bestaan er niet tegen hyperventilatie. Belangrijk is dat men de oorzaak zoekt van wat een aanval uitlokt. Gaat dit om stress op het werk of in familiaal verband? Zijn er emoties (zowel positieve als negatieve) die je geen plaats kan geven? Ben je vermoeid? Dit kunnen allemaal factoren zijn die hyperventilatie uitlokken.

 

Andere artikelen
Top van de pagina