Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Heeft hyperventilatie met zuurstof te maken?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Hyperventilatie: een kwestie van zuurstof en koolzuurgas

Hyperventilatie ontstaat niet als gevolg van een teveel aan zuurstof in het bloed. Men zou dit kunnen denken, aangezien hyperventilatie ontstaat omdat iemand te snel en/of te diep ademt zonder dat dit nodig is. Teveel zuurstof kan er echter niet in het bloed aanwezig zijn. Het bloed is namelijk voor bijna honderd procent van zuurstof voorzien. Dit wordt ook wel de saturatie genoemd.
Hyperventilatie ontstaat wel omdat de balans tussen zuurstof en koolzuurgas uit evenwicht is. Dat houdt in dat er te weinig koolzuurgas in het bloed is in vergelijking met de hoeveelheid zuurstof.

 

Hyperventilatie, zuurstof en koolzuurgas: hoe gebeurt het?

Hyperventilatie ontstaat omdat de balans tussen zuurstof en koolzuurgas uit evenwicht geraakt. Deze verstoring van de balans komt door een foutieve manier van ademen. Op een verkeerde manier ademen is dan meestal een gevolg van een negatieve emotie. Stress, vermoeidheid, angst, frustratie, boosheid, verdriet; het zijn allemaal factoren die er kunnen voor zorgen dat iemand op een verkeerde manier begint te ademen. We voelen dit best als we zelf in een situatie van stress zitten. Stel dat je heel erg gehaast bent en de trein wilt maar niet komen, dan begin je geïrriteerd dieper te ademen dan nodig en ga je meer zuchten. Hierdoor stoot je meer koolzuurgas uit. Als de balans teveel uit evenwicht geraakt ontstaat een aanval van hyperventilatie. Zo’n aanval op zich is ongevaarlijk. Dit betekent echter niet dat de onderliggende factoren (de stress of een andere negatieve emotie) geen slechte invloed op onze gezondheid kunnen hebben.

 

Symptomen van hyperventilatie: het lijkt alsof je te weinig zuurstof hebt

Eén van de meest beangstigende symptomen van een aanval van hyperventilatie is het gevoel dat je met een tekort aan zuurstof zit. Het lijkt wel alsof je gaat stikken. Dit gevoel, samen met een drukkende pijn op de borst en hartkloppingen leunen nauw aan tegen een hartaanval. Niet zelden komt iemand met hyperventilatie in de spoedopname uit schrik dat men een ernstige hartaanval heeft. Nochtans kan de aanval van hyperventilatie vlug over gaan als men op een rustige manier begint te ademen, waarbij men bijvoorbeeld in drie tellen inademt en traagjes in zes tellen uitademt. Door trager uit te ademen, zal men minder koolzuurgas uitstoten en zal de aanval over gaan.

Naast het gevoel dat men te weinig zuurstof heeft, een drukkend gevoel in de borst en hartkloppingen kent hyperventilatie nog een aantal typische symptomen: men voelt klam aan, men heeft tintelingen aan handen, voeten en mond en men heeft een droge mond. Na een aanval van hyperventilatie is men doorgaans erg moe en heeft men vaak buikklachten.

 

Andere artikelen
Top van de pagina