Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Verstoorde slaap door hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


De invloed van hyperventilatie op je slaap

Een aanval van hyperventilatie heeft een hele ruime invloed op ons, onder andere op onze slaap.

Hyperventilatie ontstaat als men te snel en/of te diep ademt. Hierdoor geraakt de balans tussen zuurstof en koolzuurgas uit evenwicht. Bij het inademen nemen we zuurstof op, die gaat met behulp van het bloed tot bij de spieren. Deze nemen zuurstof op die zij nodig hebben en geven de afval van vroeger opgenomen zuurstof af in de vorm van koolzuurgas. Via het bloed komt dit koolzuurgas in de longen en dat is wat we uitademen. Dit vernuftig systeem werkt normaal gezien volledig automatisch. Als we in rust zijn en minder zuurstof nodig hebben, ademen we veel minder dan wanneer we de Mont Ventoux hebben beklommen met de fiets. 

Als we echter veel of snel beginnen ademen zonder dat het nodig is, dan worden wij hiervan op de hoogte gebracht door een aanval van hyperventilatie. Op zich is een aanval van hyperventilatie ongevaarlijk, maar de tekenen zijn wel enorm vervelend en beangstigend. Ook na een aanval van hyperventilatie blijft men nog herinnerd worden door vervelende tekens als buikpijn, veelvuldig plassen, hoofdpijn en slaapstoornissen.

 

Verstoorde slaap en andere tekenen van hyperventilatie 

Na een aanval van hyperventilatie heeft men vaak last van slaapstoornissen. Dit is echter niet het enige vervelende element dat een aanval van hyperventilatie met zich meebrengt. Ook voelt men zich doorgaans uitgeput en lamlendig. Men heeft ook concentratiestoornissen en/of geheugenstoornissen. Veelvuldig moeten plassen is ook een logisch gevolg, aangezien er door de aanval van hyperventilatie giftige stoffen in ons lichaam terechtgekomen zijn. Prikkels uit de omgeving lijken ook veel heviger na een aanval.

 

Wat te doen tegen verstoorde slaap en hyperventilatie?

Medicijnen om hyperventilatie aan te pakken, bestaan er niet. Soms worden antidepressiva of kalmeringsmiddelen voorgeschreven, maar deze pakken de eigenlijke oorzaken van hyperventilatie niet aan. Doorgaans zullen deze medicijnen wel helpen, maar van zodra ze gestopt worden, duiken de aanvallen opnieuw op. 

Om hyperventilatie efficiënt aan te pakken, moet men de negatieve emoties die aan de basis van een aanval liggen aanpakken. Niet door deze emoties te onderdrukken (wat bij antidepressiva en kalmeringsmiddelen wel gebeurt) maar door deze om te buigen. 

 

Andere artikelen
Top van de pagina