Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie en vermoeidheid

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Vermoeidheid: een nauwe band met hyperventilatie

Hyperventilatie kan ontstaan door vermoeidheid, maar het kan net zo goed vermoeidheid uitlokken.

Een acute aanval van hyperventilatie kan ontstaan doordat iemand oververmoeid is. Na een lange periode van zware werkdruk bijvoorbeeld, kan het gebeuren dat men zo vermoeid is dat men verkeerd begint te ademen. Logischerwijze ademen we zuurstof in en ademen we koolzuurgas uit. Als alles in orde is, is de balans tussen deze twee gassen in evenwicht. Als we echter te snel en te diep beginnen ademen, geraakt deze balans uit evenwicht waardoor er een aanval van hyperventilatie ontstaat. Vermoeidheid kan een oorzaak zijn van zo’n aanval, maar net zo goed een gevolg. Iemand die een acute aanval van hyperventilatie meemaakte, zal zich nadien heel erg vermoeid voelen. 

Bij een aanval van chronische hyperventilatie is vermoeidheid een symptoom. Niet zelden zijn mensen die last hebben van CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) ook vatbaar voor chronische hyperventilatie.

 

Chronische hyperventilatie en vermoeidheid

Naast een acute aanval van hyperventilatie, veroorzaakt door bijvoorbeeld vermoeidheid, bestaat er ook chronische hyperventilatie. Niettegenstaande chronische hyperventilatie meer voorkomt dan de acute vorm, is deze vorm minder bekend. Het probleem is dat er wel symptomen aanwezig zijn, maar deze zijn minder duidelijk aanwezig. Hierdoor kan het soms jaren lang duren vooraleer bij een patiënt chronische hyperventilatie wordt vastgesteld. Kenmerkend voor chronische hyperventilatie is het gevoel van vermoeidheid dat de patiënten hebben. Dit is te verklaren door de zuurtegraad van het bloed. Door het chronisch hyperventileren stijgt de zuurtegraad in het bloed, wat onder andere vermoeidheid met zich meebrengt.

Andere klachten die mensen met chronische hyperventilatie hebben, is een wazig zicht, duizelig zijn, misselijkheid, hoofdpijn, onrustig zijn, maag- en darmklachten, hartkloppingen en overdreven veel zuchten. Deze klachten komen echter maar vaag voor. Hierdoor belandt een patiënt met chronische hyperventilatie vaak onterecht bij specialisten die niet verder kunnen helpen. Men heeft bijvoorbeeld wel last van hartkloppingen, maar een cardioloog kan niet iets fout aan het hart vaststellen. Zowel voor de patiënten als voor de omgeving kan dit zeer frustrerend zijn.

 

Chronische hyperventilatie en chronische vermoeidheid

Alhoewel chronische hyperventilatie en chronische vermoeidheid totaal verschillend zijn van elkaar, merkt men toch dat beide vaak samen aanwezig zijn. Mensen met CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) hebben zeer regelmatig ook last van chronische hyperventilatie. Wie nu oorzaak of gevolg is, is minder duidelijk. Maar het verband tussen beide is wel duidelijk. CVS wordt grotendeels door de spieren veroorzaakt, en bij chronische hyperventilatie beïnvloedt de verhoogde zuurtegraad van het bloed eveneens de werking van de spieren.

 

 

Andere artikelen
Top van de pagina