Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Heb je hyperventilatie tijdens het sporten?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Hijgen tijdens het sporten: hyperventilatie?

Als je tijdens het sporten begint te hijgen, dan is dat geen hyperventilatie. Tijdens het sporten verbruikt je lichaam meer zuurstof, en dan is het normaal dat je sneller en dieper begint te ademen. Onze ademhaling is trouwens zodanig ingesteld dat deze zich aanpast aan wat het lichaam doet. 

Tijdens het inademen nemen we zuurstof op die in onze longen terecht komt. Het bloed is zowat de transporteur van ons lichaam. Het komt in de longen de zuurstof opnemen en het vervoert deze zuurstof naar onze organen en spieren die het nodig hebben. Terwijl het bloed de zuurstof aan het “uitladen” is, neemt het meteen ook de afval van eerder afgeleverde zuurstof mee. Je kan het simplistisch bekijken als de melkboer die verse melk afzet, en meteen de lege flessen van een vroegere levering weer meeneemt. Die afval van zuurstof noemt men koolzuurgas. Dit wordt uit ons lichaam verwijderd door uit te ademen. 

In normale omstandigheden is dat afleveren en ophalen perfect geregeld. Zijn we in rust, dan ademen we rustig in en uit. Ons hart klopt rustig, want er moet niet veel bloed “de weg op” om te gaan afleveren. Maar als we een inspanning leveren (sporten bijvoorbeeld); dan gaat het hart sneller slaan want er moet veel zuurstof aan- en afgeleverd worden. Om die reden gaan we dan ook vlugger inademen en uitademen.

 

Hijgen tijdens het sporten lijkt op hyperventilatie 

Louter symptomatisch kan men stellen dat het hijgen tijdens het sporten wel op hyperventilatie gelijkt. Men ademt snel en diep in en het hart klopt snel. Dit zijn allemaal tekenen die gelijkaardig zijn aan een aanval van hyperventilatie. Het enige verschil is dat het tijdens het sporten compleet normaal (en zelfs noodzakelijk) is dat men deze symptomen vertoont. Het ademen moet sneller verlopen en het hart moet sneller kloppen. Men spreekt dan ook nooit van hartkloppingen als iemands hart sneller klopt omwille van een inspanning. Problemen ontstaan pas wanneer die ademhaling en het kloppen van het hart sneller gaan werken dan wat nodig is. Om het met het voorbeeld van de melkboer te stellen: als deze melk blijft aanleveren zonder dat we er nodig hebben, dan krijgen we een veel te grote voorraad en kunnen er te weinig lege flessen worden afgevoerd. Wij zelf zullen de melkboer ervan op de hoogte brengen dat hij niet zo vaak moet langs komen, ons lichaam brengt ons op de hoogte door te beginnen hyperventileren. 

 

Is sporten goed tijdens aanvallen van hyperventilatie?

Tijdens een aanval van hyperventilatie zelf zal men niet meteen geneigd zijn om te gaan sporten. Maar het is niet omdat men regelmatig last heeft van hyperventilatie, dat men het sporten moet laten. Integendeel, door regelmatig te sporten zal de longinhoud en de kracht van het hart vergroten, waardoor men beter bestand wordt tegen aanvallen van hyperventilatie. 

 

Andere artikelen
Top van de pagina