Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie en hartaanval: sterk gelijkend op elkaar

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Een aanval van hyperventilatie is zo sterk gelijkend op een hartaanval, dat menig patiënt met hyperventilatie onterecht op de spoed terecht komt. Hoofdverantwoordelijke voor dit alles is het beklemmend gevoel op de borst. Pijn voelen op de borst doet veel mensen vrezen voor een hartaanval. En niet onterecht, want een hartaanval wordt dikwijls aangekondigd met een pijn op de borst. Het is op zich dus moeilijk om te gaan oordelen of er nu een probleem is met het hart of een probleem met de ademhaling. 

Een hartaanval ontstaat door een verstoring van de bloedtoevoer naar het hart. Als een ader te strak vernauwd is, kan het bloed onvoldoende passeren en krijgt het hart onvoldoende zuurstof. Hierdoor ontstaan stoornissen die zelfs tot een compleet hartfalen kunnen leiden. Een pijnlijk gevoel op de borst is vaak de voorbode van een hartaanval, ook al is dit niet altijd zo. Als de pijn op de borst uitstraalt naar de linkerarm of naar de kaken, dan is het best om niet te treuzelen. Medische hulp inroepen via 112 is op dat moment het meest aangewezen. 

 

Wat als de pijn op de borst geen hartaanval maar hyperventilatie is?

Die pijn op de borst kan uiteraard ook veroorzaakt worden door een aanval van hyperventilatie. Het is dan niet nodig om medische hulp in te roepen. Toch gebeurt het heel vaak dat een medisch team uitrukt tot bij een persoon die een aanval heeft van hyperventilatie. Vooral wanneer iemand een eerste maal een aanval van hyperventilatie heeft, kan dit nogal eens gebeuren. Dit is zo beangstigend dat men effectief vreest voor een hartprobleem. Heeft men regelmatig een aanval van acute hyperventilatie, dan zal men het probleem herkenen en minder geneigd zijn om hulpdiensten te alarmeren. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Want het is niet omdat je al vijf maal een aanval van hyperventilatie had, dat het de zesde maal geen hartaanval kan zijn.

Een aanval van hyperventilatie kan men vlug doen overgaan. Natuurlijk is die tijd die daardoor verstrijkt verloren tijd als het om een hartaanval gaat. Door iemand de uitgeblazen lucht opnieuw te doen inademen, zal de aanval vlug over gaan en merkt men al vlug of het al dan niet om hyperventilatie gaat. Men kan de uitgeademde lucht opnieuw doen inademen door bijvoorbeeld in een plastic zakje te laten ademen of door de mond en de neus met de handpalmen te laten afdekken.

 

Andere artikelen
Top van de pagina