Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Het verschil tussen hyperventilatie en hartklachten

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Hyperventilatie of hartklachten: een klein verschil

Het is niet eenvoudig om het verschil te merken tussen hyperventilatie of hartklachten. Nochtans is dit wel levensbelangrijk. Vooral als iemand hartklachten heeft, en de omgeving gaat er van uit dat het hyperventilatie is, gaat er kostbare tijd verloren. 

Bij hyperventilatie ademt men te snel en/of te diep. Zo kunnen er klachten ontstaan zoals een drukkend gevoel op de borst, tintelingen in de handen of de voeten, de kracht in de benen neemt af en je hebt een heel  benauwd gevoel. 

Bij hartklachten voelt men ook pijn op de borst. Deze pijn is echter niet afkomstig van de ademhaling. De pijn op de borst straalt bij hartklachten vaak uit naar de linkerarm, de kaken en de maag. Net zoals bij hyperventilatie heeft men ook een drukkend gevoel op de borst en een gevoel van benauwdheid.

 

Het verschil tussen hyperventilatie en hartklachten: moeilijk te herkennen

Aangezien hyperventilatie en hartklachten zowat dezelfde tekenen hebben, is het heel moeilijk om het onderscheid tussen de twee te merken. Vooral het feit dat ze allebei een drukkend gevoel geven in de borst en de gevoelens in de armen, doen mensen twijfelen of het om hyperventilatie gaat of om hartklachten. 

Hyperventilatie en hartklachten lijken niet alleen sterk op elkaar; ze kunnen ook samen voorkomen. Zo kan het dat je hartklachten hebt, daardoor word je angstig en omdat je angstig wordt ga je sneller ademen. De hartklachten hebben dus een aanval van hyperventilatie uitgelokt, waardoor de hartklachten heviger kunnen worden. Men zit met andere woorden in een vicieuze cirkel.

 

Hoe ga je om met hyperventilatie of hartklachten?

Wat moet je nu doen als je twijfelt of iemand hyperventilatie heeft of hartklachten? Als je twijfelt, doe je er goed aan om meteen medische hulp in te roepen. Als het hartklachten zijn, dan is het best dat er zo vlug mogelijk een medisch team ter plaatse is. Als je vermoedt dat het hyperventilatie is, kan je, terwijl je op de hulpdiensten wacht, de patiënt in een plastic zak doen inademen en uitademen. Normaal gezien gaat de hyperventilatie dan vanzelf over. Het is ook van belang dat je de patiënt probeert gerust te stellen. Probeer hem/haar aan iets anders te doen denken, verwittig de persoon dat hyperventilatie ongevaarlijk is en dat er hulp op komst is mocht het iets anders blijken te zijn dan hyperventilatie. Ga ook nooit de plastic zak op iemands mond en neus zetten zonder de persoon in te lichten wat hiervan de bedoeling is. 

 

Andere artikelen
Top van de pagina