Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hartoverslag en hyperventilatie: familie van elkaar

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Wat is dat allemaal met hyperventilatie en hartoverslag?

Problemen met het hart in de zin van een hartoverslag kunnen vaak gelinkt worden aan hyperventilatie. Ook andere hartklachten zoals hartritmestoornissen en hartkloppingen worden heel vaak genoemd als het om hyperventilatie gaat. Vooral bij chronische hyperventilatie komen deze klachten nogal een voor. Ook worden deze termen (hartoverslagen, hartkloppingen, hartritmestoornissen) nogal eens door elkaar gebruikt. Het gaat nochtans over drie verschillende dingen, die weliswaar aan elkaar verwant zijn.

1. Hartkloppingen ontstaan omdat het hart plotseling en zonder reden sneller begint te slaan. Onder andere chronische hyperventilatie kan hiervan de oorzaak zijn.

2. Hartoverslagen ontstaan omdat er in het hart “ongehoorzame” spiercellen zitten die hun eigen leventje willen leiden. Normaal pompen de hartspiercellen samen wanneer zij daartoe geprikkeld worden, maar als er een ongeduldige hartspiercel is die klopt wanneer zij er zin in heeft, spreekt men van een overslag. Men merkt dit vooral als men in rusttoestand is. Dat komt omdat tijdens een inspanning de andere spiercellen vlugger werken en de ongehoorzame de kans niet krijgen om er tussen te glippen.

3. Hartritmestoornissen houden in dat het hart onregelmatig klopt. De ene keer vlug, de andere keer traag. Mensen met chronische hyperventilatie ervaren vaak dat hun hartslag anders is bij het inademen dan bij het uitademen. 

 

Het verband tussen hartoverslag en hyperventilatie

Hyperventilatie heeft met de ademhaling te maken en toch hebben mensen met hyperventilatie vaak last van klachten zoals een hartoverslag bijvoorbeeld. 

Bij mensen met chronische hyperventilatie is de zuurgraad van het bloed constant te laag. Dit heeft zijn weerslag op de spieren. Deze gaan om de zuurgraad op peil te krijgen melkzuur produceren. Maar als spieren melkzuur produceren, dan kan dat trekkingen geven in de spieren. Aangezien het hart ook een spier is, kan zij ook haar specifieke problemen krijgen door de constant lage zuurgraad. Op zich is dit niet onrustwekkend, maar het baart mensen vaak zorgen. En zo komt men al gauw in een sneeuwbaleffect. Want door de extra zorgen die men aan het hart voelt (de hartkloppingen, hartoverslag,…) gaat men nog meer chronisch hyperventileren, wat er voor zorgt dat de symptomen waar men schrik voor heeft nog erger worden.

 

Andere artikelen
Top van de pagina