Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hartkloppingen: één van de symptomen van hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Hartkloppingen symptoom van hyperventilatie: enkele begrippen

Hartkloppingen worden beschouwd als één van de belangrijkste symptomen van een aanval van hyperventilatie, zeker als het over een acute aanval gaat.

Soms worden er bepaalde termen door elkaar gebruikt bij hartkloppingen, die echter wel allemaal iets anders betekenen. Zo spreekt men van hartkloppingen, hartritmestoornissen en hartoverslagen door elkaar. 

- Hartkloppingen. Als de snelheid waarmee het hart klopt plotseling omhoog gaat, dan spreekt men van hartkloppingen.

- Hartoverslagen. Ons hart pompt omdat het door de hersenen geprikkeld wordt. Soms is er een spiercel in het hart die de prikkel niet afwacht en tussen de normale prikkels door ook eens klopt. Dit is een overslag. Een hartoverslag komt meestal voor als men in rusttoestand is. Dat komt omdat bij een inspanning het hart al zo snel klopt dat de slagen die tussendoor willen komen er de kans niet krijgen.

- Hartritmestoornissen. Bij hartritmestoornissen slaat het hart onregelmatig. Heel vaak gebeurt het dat het hart bij het inademen anders klopt dan bij het uitademen. 

 

Andere symptomen dan hartkloppingen bij hyperventilatie 

Een aanval van hyperventilatie kent nog meer symptomen dan hartkloppingen. Hartkloppingen zorgen er wel voor dat de symptomen beangstigend zijn. Symptomen die ook als beangstigend beschouwd worden bij hyperventilatie zijn de drukkende pijn op de borstkas. Verder lijkt het ook alsof men aan het stikken is. Men heeft een klam en zweterig gevoel en ervaart tintelingen in de handen en voeten. Bij hyperventilatie heeft men ook doorgaans een droge mond. Na de aanval is men heel erg vermoeid en voelt men zich suf en lusteloos. Ook maag- en darmklachten kunnen voorkomen.

 

Waarom hartkloppingen als symptoom bij hyperventilatie?

Dat men bij een aanval van hyperventilatie hartkloppingen heeft als één van de symptomen, komt omdat het hart een spier is. Het hart heeft net als de andere spieren last bij een aanval van hyperventilatie. De spieren compenseren het tekort aan koolzuurgas door melkzuur te produceren. Deze afzetting veroorzaakt kortsluitingen in de spieren, waardoor deze ongecontroleerd gaan samentrekken. 

Deze hartkloppingen zijn natuurlijk geen aangename ervaring. Toch kan men stellen dat het ongevaarlijk is en dat men zich niet ongerust hoeft te maken. Natuurlijk is de dieper liggende oorzaak van hyperventilatie wel schadelijk. Meestal is dit een vorm van stress of negatieve emotie. Die aanpakken is wel aan te raden. 

 

Andere artikelen
Top van de pagina