Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie en de ph in het bloed

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Wat heeft de ph van het bloed te maken met hyperventilatie?

De ph van het bloed heeft zeker veel te maken met hyperventilatie. De ph is namelijk de zuurgraad van het bloed. Ph moet eigenlijk gezien worden als de zuurgraad van om het even welke vloeistof. Zo is er bijvoorbeeld ook de ph van het water van een zwembad.

Hoe lager de ph van het bloed, hoe zuurder het bloed is. Deze zuurgraad kan veroorzaakt worden door de ademhaling. De ademhaling staat in voor twee zaken. Er is enerzijds het aanbrengen van zuurstof in het bloed door middel van het inademen en anderzijds is er het afvoeren van koolzuurgas uit het bloed via het uitademen. Als men echter te snel of te diep ademt dan wordt er te veel koolzuurgas uitgestoten met als gevolg dat de balans tussen zuurstof en koolzuurgas verstoord geraakt. Hierdoor ontstaat een vaatvernauwing waardoor er te weinig zuurstof naar de hersenen gaat. Het gevolg is dat je een aanval krijgt van hyperventilatie. Al bij al houdt deze aanval niets meer in dan een waarschuwing van het lichaam dat je verkeerd aan het ademhalen bent. Maar voor wie dergelijke aanval meemaakt, is een aanval van hyperventilatie een heel bangelijke situatie.

 

Een lage ph van het bloed en hyperventilatie: de tekenen

Iemand die door een verkeerde ademhaling de zuurgraad of de ph van het bloed dermate beïnvloedt dat er een aanval van hyperventilatie ontstaat, maakt een aantal onaangename ervaringen mee. Een aanval van hyperventilatie gaat gepaard met een drukkend gevoel op de borst, hartkloppingen, tintelingen in de handen en voeten en het gevoel dat men aan het stikken is. Dit alles maakt een aanval van hyperventilatie heel bangelijk. De tekenen zijn zeer nauw verwant met een hartaanval. Hierdoor krijgen mensen vaak angst om opnieuw een aanval te krijgen van hyperventilatie. En dat is nu net een soort sneeuwbaleffect. Men leeft met spanningen en/of angsten, hierdoor ontstaat een aanval van hyperventilatie, maar door die aanval vergroot de angst waardoor het aantal aanvallen ook stijgt. Men komt met andere woorden in een soort lawine terecht. De enige manier om er uit te geraken is om de rechtstreekse oorzaak aan te pakken.

 

Andere artikelen
Top van de pagina