Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie aantonen met een bloedtest

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Kan hyperventilatie met een bloedtest worden aangetoond?

Om iets tegen hyperventilatie te doen, moet het eerst worden vastgesteld en dat kan onder andere via een bloedonderzoek.

Een aanval van acute hyperventilatie kan moeilijk via onderzoek worden aangetoond. Uiteindelijk duurt die aanval maar eventjes, en als je van de aanval hersteld bent, dan is je bloed weer normaal. Om een acute aanval vast te stellen, zou je al bloed moeten afnemen tijdens die acute aanval. En dat is nu net iets waar een hyperventilant niet op zit te wachten.

Chronische hyperventilatie komt echter meer voor dan acute hyperventilatie. Het probleem is dat de symptomen bij chronische hyperventilatie niet echt expliciet aanwezig zijn. Men voelt wel dat er iets aan de hand is, maar het is moeilijk te omschrijven wat er nu juist fout loopt. Om die reden duurt het soms lang alvorens mensen gaan denken aan chronische hyperventilatie. Vaak kampt men jaren lang met klachten die niet specifiek genoeg zijn om een diagnose te stellen. De diagnose chronische hyperventilatie is dan vaak ook een geruststelling voor mensen die hiermee geconfronteerd worden.

Zo kunnen zij er van overtuigd zijn dat zij hun klachten niet zo maar faken. Een aantal mensen zijn vatbaarder voor chronische hyperventilatie dan anderen. En bij deze mensen moet men de klachten dan ook vlugger linken aan CHV dan bij anderen. Het gaat hier over mensen die veel roken, mensen met fibromyalgie en mensen met CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom). Aan de hand van een bloedtest kan men nagaan of iemand aan chronische hyperventilatie lijdt of niet.

 

Hyperventilatie aantonen met bloedonderzoek: niet steeds betrouwbaar

Ook al duurt het vaak lang alvorens men via een bloedonderzoek nagaat of een patiënt CHV heeft, toch kan men op die manier al gauw vaststellen of dit zo is. Bij mensen die chronisch hyperventileren stelt men vast dat de zogenaamde bicarbonaatspiegels doorgaans veel te laag zijn. De eerlijkheid gebiedt ons wel om te stellen dat bloedonderzoek niet de meest betrouwbare onderzoeksmethode is.
Bij capnografisch onderzoek wordt de hoeveelheid koolzuurgas gemeten in de uitgeademde lucht. Men meet dit in een situatie van rust en in een situatie waarbij men een aanval van hyperventilatie simuleert. Dit onderzoek is betrouwbaarder dan een bloedonderzoek.

EMG (of elektro myogram) is nog meer betrouwbaar. Hierbij plaatst men tussen de duim en de wijsvinger een elektrode die aangesloten wordt op een meetinstrument. Met een band wordt dan de bloedcirculatie in de arm afgesloten. Als men de bloedtoevoer opnieuw doorlaat, lokt men een aanval van hyperventilatie uit. Bij mensen met CHV zal men zien dat de spier met de elektrode zal verkrampen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina