Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Het verband tussen hyperventilatie en de bloeddruk

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Wat hebben hyperventilatie en de bloeddruk met elkaar gemeen?

De link tussen hyperventilatie en de bloeddruk is in één woord samen te vatten: stress. Zowel hyperventilatie als een (te) hoge bloeddruk worden vaak veroorzaakt door stress. Om die reden merkt men dan ook dat mensen die vaak last hebben van hyperventilatie doorgaans met een hoge bloeddruk geconfronteerd worden.

Hyperventilatie ontstaat onder andere door stress. Men krijgt een aanval als men door foutief ademhalen de balans tussen zuurstof en koolzuurgas in het bloed uit evenwicht brengt. Sneller ademen is niet noodzakelijk foutief ademhalen. Wie een inspanning geleverd heeft, zal sneller moeten ademen. De reden hiervoor is dat de spieren meer zuurstof nodig hebben. Ben je daarentegen in rust, dan hebben de spieren niet zoveel zuurstof nodig en daardoor zal het lichaam ons automatisch trager laten ademen. Als we echter ons lichaam niet gehoorzamen en we ademen te snel en te diep in (wat door stress kan veroorzaakt worden) zonder dat dit noodzakelijk is, dan voelt het lichaam zich genoodzaakt om in te grijpen. Dit doet het aan de hand van een aanval van hyperventilatie. Het lichaam brengt jou er van op de hoogte dat je foutief aan het ademen bent en dat je met teveel zuurstof in je bloed zit.

Situaties van stress kunnen een aanval van hyperventilatie uitlokken. Heel kenmerkende momenten die stress veroorzaken, zijn: vastzitten in een file terwijl men gehaast is, een overvol werkschema hebben dat altijd maar groter wordt, een aanval van woede, ontgoocheling of frustratie.

 

Oorzaak van hoge bloeddruk en hyperventilatie vaak gelijklopend

Een hoge bloeddruk wordt vaak veroorzaakt door factoren die ook een aanval van hyperventilatie kunnen veroorzaken. Stress is zowat de oorzaak bij uitstek voor een te hoge bloeddruk of voor een aanval van hyperventilatie. Daarnaast kan ook een gebrek aan lichaamsbeweging of een gebruik van alcohol als gemeenschappelijk kenmerk gezien worden voor beide aandoeningen.
Een hoge bloeddruk wordt verder nog veroorzaakt door de leef- en eetgewoonten van de patiënt, erfelijkheid en nierziekten.

 

Het grote verschil tussen hoge bloeddruk en hyperventilatie: de symptomen

Al hebben een te hoge bloeddruk en een aanval van hyperventilatie soms gelijkaardige oorzaken, toch zijn de symptomen enorm verschillend. In die mate zelfs dat men vaak niet gewaar wordt dat men een te hoge bloeddruk heeft. Enkel de hartkloppingen kan men als gelijkaardig symptoom beschouwen. Verder hebben mensen met een hoge bloeddruk heel af en toe eens last van hoofdpijn, bloedneus of oorsuizingen. De symptomen van een aanval van hyperventilatie daarentegen zijn veel heviger. Je hebt ook hartkloppingen en het voelt aan alsof er een enorm gewicht op je borstkas duwt. Je hebt ook het gevoel dat je onvoldoende zuurstof kan ademen, al is de werkelijkheid net omgekeerd en heb je teveel zuurstof in je bloed.

 

Andere artikelen
Top van de pagina