Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie: behandeling met fysiotherapie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Behandeling van hyperventilatie met fysiotherapie: enige uitleg

Om te begrijpen hoe een behandeling van hyperventilatie met fysiotherapie er uit ziet, is het goed om te weten wat hyperventilatie eigenlijk juist is en ook wat fysiotherapie is.

Eerst en vooral: de hyperventilatie. Er is acute hyperventilatie en chronische hyperventilatie. Acute hyperventilatie komt minder voor maar is wel het best gekend, aangezien de symptomen vrij ernstig lijken bij een aanval van acute hyperventilatie. Om de één of andere reden (doorgaans van psychische aard) ga je op een verkeerde manier ademen, waardoor je balans tussen zuurstof en koolzuurgas ontregeld wordt. Hierdoor begint je lichaam te hyperventileren. Bij chronische hyperventilatie adem je onbewust constant verkeerd en ben je dus ook constant aan het hyperventileren. De symptomen zijn identiek, maar dan in veel minder ernstige mate dan bij acute hyperventilatie. Er zijn meer mensen die aan chronische hyperventilatie lijden dan aan acute hyperventilatie.

Fysiotherapie is een mogelijke therapie om hyperventilatie te behandelen. Ook al hoef je voor hyperventilatie niet echt naar een arts te gaan, toch willen de meeste mensen zich voor deze aandoening laten behandelen. Wie ooit een aanval van hyperventilatie meemaakte, weet het maar al te goed hoe vervelend dit kan zijn. Om die reden zoeken heel wat mensen naar een mogelijkheid om van deze aandoening af te geraken. Bij fysiotherapie gaat men aan de hand van een lichamelijk onderzoek een behandeling voorstellen aan de patiënt. Als de patiënt met die behandeling niet akkoord gaat, stopt de samenwerking. Het is uiteindelijk de patiënt zelf die verantwoordelijk is voor het genezingsproces. De fysiotherapeut speelt de rol van coach. Met fysiotherapie probeer men er voor te zorgen dat het lichaam beter functioneert, dat men de pijn vermindert en dat een chronische aandoening leefbaar wordt.

 

Hyperventilatie behandeling met fysiotherapie

Wie last heeft van hyperventilatie hoeft niet perse naar een arts te gaan voor een behandeling, die bijvoorbeeld uit fysiotherapie kan bestaan. In principe is het de zaak om eerst zelf je aandoening proberen de baas te worden. Ook is het belangrijk dat je je gaat afvragen wat de eigenlijke oorzaak is van de aanvallen van hyperventilatie. Je hoeft niet alleen de symptomen van de hyperventilatie de baas worden, maar het is ook belangrijk dat je weet waar de eigenlijke oorzaak ligt. Niet zelden is deze  te vinden in momenten van stress, emotionele gebeurtenissen, oververmoeidheid,…

Als het je niet zelf lukt om je hyperventilatie onder controle te krijgen, kan je hulp inroepen van een arts die je dan doorgaans zal doorverwijzen naar een fysiotherapeut. De bedoeling is dan dat deze ademhalingsoefeningen met je gaat doen, maar daarmee is de oorzaak (nog) niet aangepakt. Het is van essentieel belang dat ook de oorzaken van de stress en de spanning worden aangepakt.

 

Andere artikelen
Top van de pagina