Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

De functie van fysiotherapie bij hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Fysiotherapie en hyperventilatie: een woordje uitleg

Fysiotherapie is één van de behandelingsvormen die men bij hyperventilatie vaak voorstelt.
Fysiotherapie is bedoeld om mensen te helpen die problemen hebben met het houdingsapparaat en het bewegingsapparaat. Concreet bedoelt men hiermee mensen die problemen hebben met spieren, pezen en gewrichtsbanden. Deze klachten kunnen ontstaan door veroudering, maar ook door situaties die men in het leven heeft meegemaakt.

De functie van de fysiotherapeut bestaat er in om de stoornissen te verminderen en zelfs te stabiliseren door oefeningen, massage, advies en begeleiding.

Hyperventilatie ontstaat wanneer de balans tussen zuurstof en koolzuurgas in het bloed verstoord geraakt. Normaal gezien past ons lichaam zich automatisch aan als er meer of minder zuurstof nodig is. Zijn we aan het rusten, dan zullen we weinig ademen want we hebben niet veel zuurstof nodig. Doen we een inspanning, dan zullen we vlugger ademen want de spieren hebben wel zuurstof nodig. Ademen we te veel of te diep zonder dat daar redenen voor zijn, dan ontstaat er een aanval van hyperventilatie.

Op zich is dit ongevaarlijk; maar wel zeer beangstigend. Men heeft een beklemmend gevoel (“er staat een olifant op mij”), hartkloppingen, men denkt dat men aan het stikken is en men voelt klam en zweterig aan. Al bij al is een aanval van hyperventilatie gewoon een waarschuwing van ons lichaam dat we verkeerd ademen. Het is vooral belangrijk om de oorzaken van het verkeerd ademen aan te pakken. De oorzaken zijn doorgaans stress, oververmoeidheid en onverwerkte emoties.

 

Hoe werkt fysiotherapie bij hyperventilatie?

Als u regelmatig aanvallen hebt van hyperventilatie, dan kan de huisarts u doorverwijzen naar een behandeling met fysiotherapie. Medicijnen hebben geen invloed op aanvallen van hyperventilatie. Maar door het volgen van een behandeling van fysiotherapie kan men eventueel wel van de aanvallen af geraken. Minstens zal men leren hoe men beter met zo’n aanval kan omgaan.

Wat houdt fysiotherapie bij hyperventilatie precies in?

- samen met de fysiotherapeut bespreekt u de klachten en gaat u op zoek naar wat de oorzaken zouden kunnen zijn. Had u de laatste tijd veel stress op het werk, liep het fout in uw gezinsleven, werd er de laatste tijd veel van u gevraagd, kampt u met emoties die u probeert te onderdrukken? Dit zijn allemaal vragen die de oorzaak van de aanvallen zouden kunnen verklaren.

- de fysiotherapeut zal u uitleggen hoe de oorzaken in verband staan met de klachten die u hebt. Inzicht in uw hyperventilatie is belangrijk om er tegenin te kunnen gaan.

- U leert enkele ontspanningsoefeningen waarbij u zich bewust wordt van uw ademhaling en waarbij u leert hoe u op een goede manier kan ademen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina