Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Autorijden met hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Wat heeft hyperventilatie met autorijden te maken?

Bij heel wat mensen kan een aanval van hyperventilatie optreden tijdens het autorijden. Een aanval van hyperventilatie komt vaak in momenten van stress. Als u bijvoorbeeld haastig bent en u komt in een gigantische file, dan zou het kunnen dat u zodanig gestresseerd bent dat er een aanval optreedt. Een aanval van hyperventilatie ontstaat door een foutieve ademhaling. Normaal gezien ademen we zuurstof in en koolzuurgas uit. Ons lichaam regelt zelf hoeveel zuurstof we moeten inademen. Doen we bijvoorbeeld een zwaar lichamelijke inspanning (sporten, fysieke arbeid,…) dan zullen onze spieren meer zuurstof nodig hebben en daarom gaan we op zo’n moment ook intenser ademen. Op andere momenten (tijdens het televisiekijken, maar ook tijdens het autorijden) hebben onze spieren niet veel zuurstof nodig en dan is het de bedoeling dat we rustiger ademen. Als iemand heel veel stress heeft in de auto, dan kan het gebeuren dat die persoon onbewust vlugger en intenser gaat ademen. Hierdoor geraakt de balans tussen zuurstof en koolzuurgas uit evenwicht, met een aanval van hyperventilatie tot gevolg.

Zo’n aanval kan behoorlijk vervelend en beangstigend zijn. Je kan het omschrijven alsof er een olifant boven op je borstkas gaat staan. Je hebt een benauwend en beklemmend gevoel. Heel vaak denkt men aan een hartaanval, omdat de symptomen min of meer gelijklopend zijn.

 

Mag ik autorijden met hyperventilatie?

Met hyperventilatie is er normaal gezien geen beperking op het gebied van autorijden. Uiteraard is het zo dat u best aan de kant gaat staan als u een aanval van hyperventilatie voelt opkomen. U maakt in dat geval zeker geen misbruik van de pechstrook, wel integendeel. Anderzijds is het ook zo dat u uzelf een beetje moet leren kennen. Als u weet dat u vaak een aanval hebt van hyperventilatie en dat u zich ontzettend kan enerveren tijdens het autorijden, dan kan u deze combinatie beter eventjes vermijden. We vermelden wel uitdrukkelijk het woord “eventjes”. Het is zeker nooit de bedoeling om zaken definitief te gaan vermijden om zo een aanval te voorkomen. Een therapie moet er juist op gericht zijn om te leren omgaan met de situaties die een aanval van hyperventilatie uitlokken. Daarom is het goed dat u zich laat begeleiden als u meermaals ondervindt dat u in het verkeer een aanval krijgt van hyperventilatie.

 

Wat te doen bij een aanval van hyperventilatie tijdens het autorijden?

Het werd reeds vermeld: als u tijdens het autorijden een aanval van hyperventilatie voelt opkomen, is het heel sterk aan te raden om de auto langs de kant te zetten. U kan er best voor zorgen dat u steeds een plastic zakje bij de hand hebt, zodat u in dat zakje kan beginnen ademen. Op die manier gaan we het uitgeademde koolzuurgas opnieuw inademen, waardoor de balans weer in evenwicht komt. In normale omstandigheden is dit natuurlijk af te raden, maar om een aanval van hyperventilatie te pareren, is dit een heel efficiënt middel.