Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie: angst als oorzaak

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Hyperventilatie kan veroorzaakt worden door angst. Hyperventilatie is een verkeerde manier van ademhalen. Hierdoor ontstaan symptomen die zeer beangstigend kunnen zijn. Men voelt dus al meteen aan hoe vlug iemand in een vicieuze cirkel kan komen. Men heeft angst voor iets, begint te hyperventileren, en dit zorgt voor nog meer angst.

Ademen houdt twee zaken in: inademen en uitademen. Bij het inademen nemen we zuurstof op. Deze zuurstof wordt in ons lichaam gebruikt. De “afval” stoten we af naar buiten in de vorm van koolzuurgas. De balans tussen die twee gassen is normaal gezien in evenwicht. Dit merken we door het feit dat we bij een inspanning bijvoorbeeld vlugger beginnen ademen. Het lichaam heeft meer zuurstof nodig, maar hierdoor is er ook meer koolzuurgas. Het gevolg is dat we vlugger gaan in- en uitademen. 

Bij angst en spanning geraakt onze ademhaling van streek, dikwijls zonder dat we het zelf merken. In normale omstandigheden is dit maar goed ook. Stel dat je oog in oog staat met een leeuw, dan is het best dat uw lichaam hierop reageert met angst. Je gaat vlugger in- en uitademen om te proberen ontsnappen. Dit wordt veroorzaakt door de adrenaline die dan vrij komt. Maar als u gewoon in uw zetel zit en dit gevoel ontstaat, dan geraakt de balans tussen zuurstof en koolzuurgas uit evenwicht. Het gevolg is een aanval van hyperventilatie.

 

Hyperventilatie: veroorzaakt door angst

Angst is dus een mogelijke oorzaak van een aanval van hyperventilatie. Die aanval op zich kan weinig of geen kwaad. Het is wel zeer hinderlijk en vervelend voor wie het meemaakt. Toch zal die aanval op zich geen schade berokkenen. Wat echter wel nodig is, is dat men nagaat wat de hyperventilatie heeft uitgelokt. Als hyperventilatie veroorzaakt wordt door angst, dan moeten de factoren die deze angst tot stand brengen worden uitgeschakeld. De aanval van hyperventilatie lijkt misschien wel zeer erg, maar die kan het minst kwaad. De angst daarentegen kan naast aanvallen van hyperventilatie nog veel ander onheil in het lichaam aanrichten.

 

Hyperventilatie door angst: wat kan je doen?

Als je een aanval van hyperventilatie, al dan niet veroorzaakt door angst, voelt opkomen, dan kan u een paar dingen doen om die aanval af te blokken.

- Probeer rustig te ademen als u een aanval voelt opkomen. Hiermee bedoelt men dat u gedurende 3 seconden inademt en gedurende zes seconden uitademt.

- Concentreer u op iets anders, begin bijvoorbeeld te zingen of hardop te lezen. Hierdoor leidt u uw aandacht van de angst af.

- Probeer uit te zoeken wat bij u angst veroorzaakt. Als u dat weet, kan u de wortels van uw hyperventilatie vernietigen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina