Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Het verband tussen alcohol en hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Alcohol: een uitlokker van hyperventilatie

Hyperventilatie kan door het gebruik van alcohol uitgelokt worden.  Hyperventilatie houdt in dat men op een verkeerde manier ademt, waardoor de balans tussen zuurstof en koolzuurgas uit evenwicht geraakt. Doorgaans ontstaat een aanval van hyperventilatie bij mensen die vermoeid zijn, onder stress leven en op emotionele momenten. De aanval van hyperventilatie op zich kan geen kwaad maar is wel beangstigend. De onderliggende oorzaak (stress, vermoeidheid,…) kan wel kwaad. Men moet dus eerder de oorzaak dan de aanval zelf aanpakken. Zo’n aanval is vooral beangstigend omwille van het gevoel van ademnood en zware druk op de borstkas. Doorgaans komt een aanval van acute hyperventilatie meer voor bij jongere mensen en ook meer bij vrouwen dan bij mannen. Het gebruik van alcohol, zeker in grote hoeveelheid, zorgt er voor dat men enerzijds minder controle houdt op het ademen en anderzijds ook dat men vlugger emotioneel wordt. Om die reden wordt aan mensen die regelmatig een aanval van hyperventilatie afgeraden om alcohol te gebruiken.

 

Naast alcohol: andere uitlokkers van hyperventilatie

Hyperventilatie wordt niet alleen door alcohol uitgelokt. Er zijn nog meerdere zaken die een aanval van hyperventilatie in de hand kunnen werken. Voor alle duidelijkheid moeten we stellen dat deze zaken echter niet de oorzaak zijn van hyperventilatie. Iemand die vaak aanvallen heeft van hyperventilatie en stopt met alcohol te gebruiken, zal niet noodzakelijk van de aanvallen verlost zijn. De onderliggende oorzaak moet hiervoor worden aangepakt.

Naast alcohol kunnen aanvallen van hyperventilatie ook uitgelokt worden door:

- Een tekort aan vitaminen,

- cafeïne,

- Light producten,

- overgewicht,

- Te nauw zittende kledij,

 

Alcohol vermijden om hyperventilatie te vermijden

Als men dus regelmatig last heeft van aanvallen van hyperventilatie, doet men er goed aan het gebruik van alcohol te vermijden. Daarnaast probeer je ook best de andere uitlokkers van hyperventilatie te vermijden. Om helemaal van de aanvallen verlost te geraken, is het aan te raden om na te gaan wat er aan de eigenlijke basis van een aanval ligt.