Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

EHBO bij hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


EHBO bij hyperventilatie: wanneer is er sprake van hyperventilatie?

In een EHBO cursus leert men hoe men moet omgaan met iemand die een aanval van hyperventilatie heeft. Een aanval van hyperventilatie ontstaat door een fout in de manier van ademhalen.
Ons ademhalingssysteem zit vernuftig in elkaar. We ademen zuurstof in, dit wordt door het bloed naar de spieren getransporteerd die deze zuurstof gebruiken. Wat overblijft is een soort afvalstof, koolzuurgas. Dit wordt uit ons lichaam gestoten door het uitademen. De hoeveelheid zuurstof en koolzuurgas is in ons lichaam in balans aanwezig. Dit wordt door de hersenen geregeld. Om die reden zullen we vlugger beginnen ademen als we een fysieke inspanning leveren. Onze spieren hebben dan meer zuurstof nodig, dus ademen we vlugger. Als we in rust zijn, dan doen onze hersenen het ademhalingssysteem vertragen, waardoor we rustiger gaan ademen. Het is maar op een moment dat we toch sneller en dieper gaan ademen zonder dat ons lichaam het nodig heeft dat een aanval van hyperventilatie kan ontstaan.

Op zich lijkt het vrij idioot om te snel te gaan ademen als ons lichaam dat niet nodig heeft. Toch zal ieder van ons dit reeds gedaan hebben. Stel bijvoorbeeld dat je haastig bent, je moet op een afspraak zijn, maar je moet eerst nog een boodschap doen. Aan de kassa staat een lange rij en tot overmaat van ramp vindt de kassierster het nog nodig ook om met een klant een praatje te maken. Op dat moment voel je hoe je opgewonden geraakt. Je lichaam levert geen zware fysieke inspanning (je staat gewoon te wachten in de rij), maar toch ga je sneller beginnen ademen. Meestal zullen onze hersenen deze foute manier van ademen vrij vlug afblokken. Gebeurt dit niet, dan ontstaat een aanval van hyperventilatie. Dit is dus gewoon een waarschuwing van onze hersenen dat we foutief aan het ademen zijn.

 

Wat doe je bij een aanval van hyperventilatie: EHBO

Iemand die een aanval van hyperventilatie heeft, heeft in principe geen hulp van een EHBO-er nodig. Zo’n aanval lijkt zeer beangstigend, maar is totaal ongevaarlijk. Om die reden zal dan ook vaak de EHBO – tent opgezocht worden als iemand op één of andere gelegenheid een aanval van hyperventilatie heeft.

Het voornaamste wat men moet doen, is de patiënt gerust stellen. Probeer op de hyperventilant in te praten en deze te doen geloven dat wat hij/zij meemaakt totaal ongevaarlijk is. Probeer ook samen met de hyperventilant ritmisch te ademen. Je ademt drie tellen in, houdt de adem even vast en dan vijf tellen uitademen. Als je dit een poosje kan volhouden, zal de aanval ook overgaan. Lukt dit nog niet, dan is er nog de truc met de plastic zak. Door de hyperventilant in een plasticzak te laten in- en uitademen, zal deze meer koolzuurgas innemen waardoor de balans in evenwicht komt. Merk je echter na meerdere pogingen dat de symptomen niet regulariseren, dan doe je er goed aan om toch gespecialiseerde hulp in te roepen om er zeker van te zijn dat het niet om een hartaanval of zo gaat.