Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

kan hyperventilatie door een inspanning veroorzaakt worden?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Een inspanning: één van de oorzaken van hyperventilatie 

Een aanval van hyperventilatie wordt doorgaans veroorzaakt door stress of psychologische druk, maar ook een inspanning kan aan de basis liggen. Daarnaast kan een verblijf op grote hoogte ook een aanval van hyperventilatie uitlokken. Ook al is het gevoel bij een aanval van hyperventilatie zeer beangstigend, toch heeft hyperventilatie niets te maken met een hartaanval. Dit is heel belangrijk voor de patiënt: weten dat een aanval van hyperventilatie totaal ongevaarlijk is. Dat houdt natuurlijk niet in dat het vervelend is.

 

Hyperventilatie na inspanning: de klachten

Als je na een inspanning een aanval krijgt van hyperventilatie, dan komt dit omdat de balans tussen zuurstof en koolzuurgas uit balans is. Dit veroorzaakt klachten die uitermate vervelend zijn maar ongevaarlijk. Het meest gekend is de drukkende pijn op de borst. Sommige mensen met hyperventilatie omschrijven het alsof er een olifant boven op je borst gaat staan. Daarnaast heeft men ook het gevoel dat men onvoldoende kan ademen. Er ontstaan hartkloppingen, tintelingen in de voeten of de vingers, men voelt klam aan en men voelt zich duizelig. 

Na een aanval van hyperventilatie kan het gebeuren dat men diarree, buikpijn, hoofdpijn, rugpijn en een grieperig gevoel heeft. 

Aangezien de tekenen van een aanval heel hevig zijn, kan dit angst uitlokken bij de persoon die aan het hyperventileren is. Dat zorgt er dan voor dat men in een vicieuze cirkel terecht komt. Want door de angst die ontstaat, verergert de aanval alleen maar.

 

Wat doen als er na inspanning hyperventilatie ontstaat?

Een aanval van hyperventilatie is vrij eenvoudig op te lossen, om het even of die nu afkomstig is van een inspanning of stress. 

Men kan het best de patiënt laten in- en uitademen in een plastic zak. Op die manier wordt het uitgeademde koolzuurgas opnieuw ingeademd. Hierdoor vergroot de hoeveelheid koolzuurgas in het bloed en komt de balans met zuurstof weer in evenwicht.

Bedenk wel dat je de patiënt moet inlichten over wat je gaat doen. Iemand met een aanval van hyperventilatie die plots een plastic zak tegen het aangezicht krijgt, zal anders nog meer in paniek geraken. 

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom ga je best op zoek naar wat de aanval van hyperventilatie eigenlijk uitlokt. Door dit aan te pakken, kan je van hyperventilatie af geraken. Men kan een aanval ook voorkomen door te gaan bewegen als men de aanval voelt opkomen. Je gedachten op iets anders focussen is ook heel efficiënt om een aanval te voorkomen. Als men twijfelt of het wel echt hyperventilatie is waar men last van heeft, dan gaat men best bij een arts op bezoek.

 

Andere artikelen
Top van de pagina