Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie: normaal bij inspanning

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Hyperventilatie moet niet steeds omschreven worden als “te veel ademen”, want in sommige omstandigheden zoals bij een inspanning is dit heel normaal.

Ons ademhalingssysteem is zodanig opgebouwd dat we bij het inademen zuurstof opnemen. De spieren hebben deze zuurstof nodig. Wat terugkeert bij het uitademen in koolzuurgas. Bij een normale ademhaling is de balans tussen zuurstof en koolzuurgas in evenwicht. Hoe meer zuurstof het lichaam nodig heeft, hoe meer er geademd wordt. In die zin is het dus normaal dat we snel inademen na een zware inspanning. Wie de Mont Ventoux met de fiets heeft beklommen, zal op de top heel snel en diep inademen; maar toch kan je dan niet spreken van hyperventilatie. Door de inspanning is het snel ademen heel gewoon. Hyperventilatie ontstaat maar als men te snel en te diep inademt zonder dat het lichaam meer zuurstof nodig heeft. 

 

Inspanning kan hyperventilatie veroorzaken

Een aanval van hyperventilatie kan ontstaan bij stress, psychische druk of na een extreme inspanning. Dit is al bij al geruststellend, want dat houdt in dat een aanval van hyperventilatie niets te maken heeft met hartproblemen en ook niet met problemen aan de longen. 

Iedereen kan slachtoffer worden van een aanval van hyperventilatie. Sommige mensen maken het nooit mee, andere mensen hebben dan weer ontzettend regelmatig last van een aanval. Ook al is een aanval van hyperventilatie niet levensbedreigend, toch zijn de symptomen van dergelijke aanval zeer beangstigend. Je hebt het gevoel alsof er een olifant boven op je borstkas staat. Het ademen gaat zeer moeilijk, en het lijkt alsof je borstkas helemaal in elkaar trekt.

 

Inspanningen vermijden om hyperventilatie te voorkomen?

Stel dat je ondervindt dat je vaak een aanval van hyperventilatie krijgt als je een inspanning geleverd hebt, dan zou je er kunnen van uit gaan dat je inspanningen moet vermijden om zo aanvallen te voorkomen.

Deze manier van denken is echter een valstrik waar nogal wat mensen in lopen. Het is zinloos om de dingen die een aanval van hyperventilatie veroorzaken te gaan vermijden. Dit lost het onderliggende probleem helemaal niet op. Aan de hand van therapie kan je beter leren omgaan met de factoren die een aanval veroorzaken. 

 

Andere artikelen
Top van de pagina