Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Komt hyperventilatie ook bij honden voor?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Bij honden kunnen er ook allerlei soorten emoties ontstaan, wat er toe zou kunnen leiden dat zij hierdoor een aanval krijgen van hyperventilatie.

Een acute aanval van hyperventilatie bij mensen merk je door problemen met de ademhaling. Hyperventilatie ontstaat als het evenwicht door zuurstof en koolzuurgas in het bloed verstoord geraakt. Dit evenwicht kan verstoord geraken door een verkeerde manier van ademen. Door te snel en te diep in te ademen, neemt men teveel zuurstof op. Hierdoor gaan de bloedvaten vernauwen en begint men te hyperventileren. Op zich is dit niet erg; het hyperventileren is als een thermostaat die aanslaat om het evenwicht tussen zuurstof en koolzuurgas te herstellen. Maar wie dergelijke aanval meemaakt, heeft het zeker benauwd.

Honden kunnen ook soms op een vreemde manier beginnen ademen en rarende stikkende geluiden maken. Wijst dit er dan op dat de hond een aanval van hyperventilatie meemaakt? En wat kan je hier aan doen om je viervoeter te helpen?

 

Honden: hyperventilatie of RS?

Honden kunnen soms plots heel vreemd beginnen ademen, wat vaak doet denken aan een aanval van hyperventilatie bij mensen. Opvallend is dat dit bij honden doorgaans tijdens hun slaap gebeurt. Bij mensen komt een aanval van hyperventilatie tijdens de slaap dan weer net iets minder voor. De kenmerken bij de hond zijn dat hij plots een snurkend geluid begint te maken. Het snurken gaat dan heel vlug en duurt soms langer dan een minuut. Als de hond wakker wordt, is die op dat moment precies uitgeput. Ook na een inspanning kan het wel eens gebeuren dat een hond deze symptomen vertoont. 

Men gaat er van uit dat dit verschijnsel bij honden niet mag beschouwd worden als een aanval van hyperventilatie. Ook al zijn de symptomen min of meer gelijklopend, toch wordt er eerder gesproken van RS wat staat voor “reverse sneeze”. Letterlijk vertaald betekent dit omgekeerd niezen. Men komt aan deze naam omdat het inademen even vlug verloopt als een niesbui. Dergelijke aanval lijkt zeer verontrustend, maar het gaat hier om een onschuldige aandoening die totaal niet gevaarlijk is voor de hond.

 

Kunnen alle honden hyperventilatie of RS hebben?

In principe kunnen alle honden RS hebben, wat sterk gelijkt op een aanval van hyperventilatie. Toch merkt men dat een aantal rassen gevoeliger zijn voor deze aandoening dan andere. Vooral honden met een korte snuit zouden meer kans maken op RS. 

Als uw hond een aanval van RS heeft, hoeft u zich dus geen zorgen te maken ook al ziet het er allemaal best bangelijk uit. Het best kan u de hond helpen door een beetje over de keelstreek te wrijven. Komt het probleem veelvuldig voor, dan kan u de hond best laten onderzoeken om uit te sluiten dat het om een andere aandoening gaat.

 

Andere artikelen
Top van de pagina