Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Is hyperventilatie bij een hond mogelijk?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Over honden, emoties en hyperventilatie

Honden zijn dieren die ook emoties kunnen hebben, zodat het niet verwonderlijk zou zijn dat zij hyperventilatie hebben. Net zoals bij de mensen kunnen honden emoties hebben zoals angst. Angst hebben is levensnoodzakelijk, zolang het niet in extreme vorm voorkomt. Aangezien honden angstig kunnen zijn, zou het dus ook kunnen dat zij last hebben van aanvallen van hyperventilatie.

Zo merkt men soms dat een hond in de auto kort en snel ademt en met zijn tong uit de muil hangt. Dit zou kunnen wijzen op hyperventilatie die ontstaat uit schrik die de hond heeft om in een auto te zitten. 

Toch is men het er lang niet over eens dat een hond kan hyperventileren. Veel mensen houden het op “reverse sneezing”. Dit lijkt heel sterk op hyperventileren.

 

Honden: hyperventilatie of reverse sneezing?

Reverse sneezing is iets wat bij honden regelmatig voorkomt en wat zou kunnen doen denken aan hyperventilatie. Letterlijk vertaald betekent reverse sneezing omgekeerd niezen. Het houdt in dat de hond plotseling zeer geforceerd door de neus inademt met een soort snurkend geluid. Zo’n aanval duurt meestal maar enkele seconden en gaat doorgaans vanzelf over. Men kan de aanval vlugger doen overgaan door bijvoorbeeld de neus van de hond te bedekken, maar daar zullen de meeste honden niet echt vrolijk van worden. Een ander middeltje dat je kan doen en dat de hond doorgaans liever zal hebben is strelen over de keel. Een aanval van reverse sneezing heeft de hond meestal als hij opgewonden is. Dat kan zijn na hevig rennen of na een wandeling waarbij de hond voortdurend aan de riem trok. Ook door gulzig te eten of te drinken kan reverse sneezing ontstaan. Sommige honden hebben een aanval omdat zij allergisch zijn voor bepaalde prikkelende dingen (rook van sigaretten bijvoorbeeld).

 

Hyperventilatie of reverse sneezing: naar de dierenarts met je hond?

Net zoals bij mensen is een aanval van hyperventilatie of reverse sneezing ongevaarlijk voor een hond. Het is dus in principe niet noodzakelijk dat men er een dierenarts voor opzoekt. Ook gelijklopend met hyperventilatie bij mensen is dat zo’n aanval er angstwekkend uit ziet. Twijfel je echter of komt een aanval iets te vaak voor naar je zin, dan kan je natuurlijk wel een dierenarts opzoeken. Een vernauwing van de luchtpijp of een hartafwijking is een pak minder onschuldig en lijkt ook heel sterk op reverse sneezing. 

 

Andere artikelen
Top van de pagina