Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Een aanval van hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Hoe ontstaat een aanval van hyperventilatie?

Een aanval van hyperventilatie ontstaat als men op een verkeerde manier ademt. Dit ontstaat door te snel en te diep in te ademen, net zoals men ademt als men een zware sportprestatie heeft geleverd. In dat geval is het normaal dat u snel ademt en ook diep. Maar als u dat gaat doen zonder een zware inspanning te leveren, dan kan een aanval van hyperventilatie ontstaan.

Tijdens het ademen nemen we zuurstof in en geven we koolzuurgas af. Afhankelijk van wat we aan het doen zijn zal er meer of minder zuurstof opgenomen worden. Zo hebben we tijdens een sportieve inspanning meer zuurstof nodig, waardoor we sneller gaan ademen om zo meer zuurstof op te nemen. Op die manier blijft het evenwicht tussen zuurstof en koolzuurgas in ons lichaam op peil.

Als men verkeerd begint te ademen, dan zal er teveel zuurstof in het lichaam komen en wordt het evenwicht tussen koolzuurgas en zuurstof verstoord. Hierdoor ontstaat een vaatvernauwing met een aanval van hyperventilatie tot gevolg.

 

Hoe merk je een aanval van hyperventilatie?

Als je een aanval van hyperventilatie hebt, dan ontstaan er een aantal vervelende verschijnselen. Op zich zijn die verschijnselen niet gevaarlijk, maar wel zeer benauwend. Het meest gekende verschijnsel is dat men een benauwd gevoel krijgt, men wordt kortademig. Dit leidt er dan weer toe dat men het idee krijgt dat men zuurstoftekort heeft. Het tegendeel is echter waar, men heeft een teveel aan zuurstof in het bloed. Ook krijgt men een krop in de keel, wat het benauwde gevoel erger maakt. Door het vele ademen ontstaat een droge mond en komen er prikkelingen in handen en voeten. Men wordt duizelig, misselijk, zweterig en er is neiging om flauw te vallen. Dit alles zorgt ervoor dat iemand die een aanval van hyperventilatie meemaakt, zich heel bang en paniekerig gaat voelen. Ook de omgeving kan de indruk hebben dat er iets heel ernstigs aan de hand is, omdat een aanval van hyperventilatie enigszins gelijkt op een hartaanval. 

 

Wat te doen bij een aanval van hyperventilatie?

Als u een aanval van hyperventilatie meemaakt, dan kan dit eenvoudig opgelost worden door te ademen in een plastic zakje dan men voor de neus en de mond neemt. Dit geeft in eerste instantie een nog meer benauwende indruk, omdat men denkt dat men nog moeilijker gaat kunnen ademen. Maar door te ademen in een plastic zak zal men lucht inademen waarin veel koolzuurgas aanwezig is. Op die manier kan het evenwicht tussen zuurstof en koolzuurgas zich herstellen. 

 

Andere artikelen
Top van de pagina