Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Een aanval van hyperventilatie: paniek!!!

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Een aanval van hyperventilatie brengt heel wat paniek met zich mee

Wie ooit een aanval van hyperventilatie meemaakte weet dat hier doorgaans heel wat paniek mee gemoeid is. Of het nu als hyperventilant zelf is, of als toeschouwer; iemand zien die hyperventileert is een beangstigend iets.

Hyperventilatie ontstaat als er een probleem optreedt met de ademhaling. Dat probleem houdt in dat door foutief te ademen het evenwicht verstoord geraakt tussen de aanwezige zuurstof en koolzuurgas. Bij het inademen nemen wij zuurstof op. Via het bloed komt deze zuurstof bij de spieren en organen terecht die deze zuurstof dankbaar aannemen. Ondertussen geven zij ook de verbruikte zuurstof af in de vorm van koolzuurgas. Dit verdwijnt dan uit ons lichaam als we uitademen. In principe zijn deze beide gassen in een perfect evenwicht aanwezig in ons lichaam.

Zijn we in rusttoestand, dan ademen we rustig want ons lichaam heeft weinig zuurstof nodig. Hebben we een inspanning geleverd dan zal ons lichaam vlugger beginnen ademen omdat onze spieren heel veel zuurstof nodig hebben. Maar als we nu sneller en/of dieper beginnen ademen zonder dat het nodig is, dan zijn we de pineut. Dan is er te veel zuurstof aanwezig in ons lichaam in vergelijking met het uitgeademde koolzuurgas. Dit voelt ons lichaam uiteraard aan als niet correct. En hoe brengt ons lichaam ons hiervan op de hoogte? Via een aanval van hyperventilatie.

 

Paniek nodig bij een aanval van hyperventilatie?

Een aanval van hyperventilatie is zo beangstigend dat het uiteraard voor de nodige paniek zorgt. Iemand die een aanval meemaakt, voelt een zeer drukkend gevoel op de borstkas. Het lijkt wel alsof er een olifant boven op je borst staat. Daarnaast ondervindt men ook hartkloppingen, men voelt klam aan en er ontstaan tintelingen in de handen en de voeten. Ook lijkt het alsof men aan het stikken is. Is het dan te verwonderen dat iemand met een aanval van hyperventilatie in paniek is? Uiteraard niet. Ook voor de omgeving lijkt het alsof men in een rampsituatie verkeert. Nochtans is alle paniek overbodig. Een aanval van hyperventilatie is zo onschuldig als een communicantje. Hoe levensbedreigend deze situatie ook lijkt, ze is het totaal niet. Een aanval van hyperventilatie is gewoon een waarschuwing van ons lichaam die meteen weer over gaat als men rustig en beheerst begint te ademen. 

 

Hoe omgaan met de paniek tijdens hyperventilatie?

Als iemand last heeft van hyperventilatie en uiteraard in paniek is, dan is het heel belangrijk dat men die persoon probeert gerust te stellen. Probeer de persoon duidelijk te maken dat men niet in gevaar is en dat alles wel weer goed komt als men rustig begint te ademen. Probeer samen met de persoon die aan het hyperventileren is te ademen: in drie tellen rustig inademen en in zes tellen rustig uitademen. Probeer hierbij een licht fluitend geluid te maken door het ademen te laten verlopen langs een “nauw mondje”. Lukt het niet om de persoon op die manier te stabiliseren, dan is er nog altijd de truc met de plastic zak. Door iemand met hyperventilatie te laten in- en uitademen in een plastic zak, komt de balans tussen zuurstof en koolzuurgas weer in evenwicht.

 

Andere artikelen
Top van de pagina