Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Ervaringen rond hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Acute hyperventilatie: welke ervaringen heeft men?

Een aanval van hyperventilatie brengt een aantal nare ervaringen met zich mee. Vooral een aanval van acute hyperventilatie kan zeer beangstigend zijn door de ervaringen die men heeft. Nochtans hoeft men geen schrik te hebben voor een aanval van hyperventilatie want op zich is dit onschuldig. Hyperventilatie is trouwens geen aandoening of een ziekte, maar een symptoom. Door een aanval van hyperventilatie worden we ervan op de hoogte gebracht dat we verkeerd ademen.

De ervaringen die iemand heeft bij een aanval van acute hyperventilatie zijn:

1. Heel snel en/of heel diep ademen.
2. Je hebt het gevoel dat je aan het stikken bent.
3. Je hebt hartkloppingen.
4. Je voelt je duizelig en misselijk.
5. Er is een drukkende pijn op je borst.
6. De handen en de lippen voelen tintelend aan.
7. Flauwvallen (soms).
 

Deze gevoelens zijn zeer beangstigend en doen vaak foutief aan een hartaanval denken. Toch gaan de ervaringen van zelf over als men rustig begint te ademen. Ook het in- en uitademen in een plastic zak kan een aanval van acute hyperventilatie vlug doen overgaan.

Wat zijn de ervaringen bij chronische hyperventilatie?

Bij chronische hyperventilatie doet men min of meer dezelfde ervaringen op als bij acute hyperventilatie, maar dan in mindere mate. Chronische hyperventilatie houdt niet dat je aan deze vorm van hyperventileren vast hangt voor de rest van je leven. Het gaat hier over een vorm van constante hyperventilatie. Zonder het zelf te beseffen ademt men dag in dag uit fout in. Dit geeft dan volgende ervaringen:

1. Men voelt zich vermoeid en lusteloos.
2. Men leeft gespannen.
3. Er zijn problemen met concentratie en geheugen.
4. Men heeft last van spijsverteringsproblemen.
5. De typische kenmerken van acute hyperventilatie zoals hartklachten, tintelingen, bewustzijnsverlies zijn ook aanwezig, maar zodanig zwak dat men ze bijna niet ervaart.
 

Chronische hyperventilatie komt vaker voor dan acute hyperventilatie maar is veel minder gekend. Doorgaans zullen patiënten die last hebben van chronische hyperventilatie er langer over doen vooraleer zij echt weten waar zij aan lijden. Zij voelen jarenlang aan dat er wel iets gaande is in hun lichaam, maar de klachten zijn zo vaag dat zij vaak bij een gespecialiseerde arts terecht komen die hen ook niet verder kan helpen.

 

Hoe de negatieve ervaringen van hyperventilatie vermijden?

Hyperventilatie, of het nu acuut of chronisch is, zorgt voor een aantal negatieve ervaringen. Deze maken het de patiënt en zijn/haar omgeving zeer lastig. Alhoewel de hyperventilatie op zich niet schadelijk is, wilt men er toch iets aan doen. De uiteindelijke oorzaak is namelijk doorgaans wel schadelijk. Heel vaak vindt hyperventilatie zijn oorsprong in situaties van stress of onverwerkte emoties. 

 

Andere artikelen
Top van de pagina