Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie en klachten in de darm

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Mensen met hyperventilatie hebben vaak ook klachten in en rond de darm. Deze klachten kunnen gaan van rondlopen met een opgeblazen gevoel, misselijkheid en veel moeten boeren. Ook vaak naar het toilet moeten gaan, is een klacht die nogal eens gehoord wordt bij mensen met hyperventilatie. 

Het is vreemd dat darmklachten met hyperventilatie gepaard gaan. Uiteindelijk heeft hyperventilatie zowat alles te maken met het ademhalingsstelsel, en niet met het spijsverteringsstelsel. Dit zou men op het eerste zicht kunnen denken, ware het niet dat er een vervelend duiveltje achter zowel de darmklachten als de hyperventilatie schuilt: de stress!

 

Problemen aan de darm gekoppeld aan hyperventilatie
 

Hyperventilatie is een symptoom van een foute ademhaling die ontstaat door stress, net zoals klachten aan de darm door stress kunnen ontstaan. Welke darmklachten kunnen wij nu hebben die ook met hyperventilatie kunnen te maken hebben?

1. Misselijkheid. In de maag zit een zuur dat het voedsel al gedeeltelijk verteert vooraleer het zijn tocht doorheen ons lichaam verder zet. In geval van stress, gaat er in ons lichaam een soort alarmsysteem af dat het ganse lichaam wilt wapenen. Ook de maag wordt bij stress extra geactiveerd waardoor er meer maagzuur geproduceerd wordt. Het gevolg is dat je zuuroprispingen krijgt en ook dat je je misselijk gaat beginnen voelen. De misselijkheid die je dus voelt door het teveel aan stress, is niet afkomstig van de hyperventilatie, maar van de stress.

2. Zich opgeblazen voelen, winderig zijn en vaak naar het toilet moeten. Deze worden in één ruk genoemd, omdat dit alles te maken heeft met een teveel aan lucht in het lichaam. Als we hyperventileren (zowel acuut of chronisch) nemen we ook teveel lucht binnen in ons lichaam. Het lichaam kan dit teveel aan lucht niet meteen verwerken en zal het ook niet meteen verwerken via een aanval van hyperventilatie. Eerst zal het lichaam de lucht proberen weg te krijgen via de “logische wegen”; en dat is dus via boeren of via het laten van een wind. Blijft er teveel lucht in ons lichaam, dan schakelt het lichaam over op plan B, namelijk de hyperventilatie.

We merken dus dat de klachten die iemand met hyperventilatie soms heeft aan de darmen, vrij logisch zijn. Maar eveneens merkt men dat de hyperventilatie op zich niet steeds de oorzaak is van de darmklachten maar de onderliggende stress. Een teveel aan lucht en een teveel aan stress zijn factoren die ons lichaam en ons functioneren compleet in de war kunnen sturen. Een reden te meer om er eens bij stil te staan of al die stress wel nodig is?

 

Andere artikelen
Top van de pagina