Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie en darmklachten: je hebt er de buik van vol!

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Dat hyperventilatie gepaard kan gaan met darmklachten is iets wat voor vele mensen raar kan klinken. Hyperventilatie ontstaat uiteindelijk toch door een verkeerde manier van ademen. Dat hyperventilatie en darmklachten ook met elkaar in verband staan kan misschien wel “zwaar op de maag liggen”, maar het is zeker een feit.

Hyperventilatie ontstaat inderdaad door een verkeerde ademhaling. Maar die verkeerde ademhaling heeft ook zijn oorzaak. En één van die oorzaken zou kunnen zijn dat je “met iets in de maag zit” (oeps). Met andere woorden, hyperventilatie ontstaat vaak omdat men bloot staat aan stress, gespannenheid, onverwerkte negatieve emoties zoals boosheid en verdriet. En dan is het verband met darmklachten niet ver te zoeken. Want deze factoren zijn vaak ook de oorzaak van klachten ter hoogte van het spijsverteringsstelsel.

 

Het verband tussen hyperventilatie en darmklachten

Darmklachten hebben met hyperventilatie één woord gemeen: stress. Heel wat darmklachten kunnen (onder andere) veroorzaakt worden door een bepaalde vorm van overspannen zijn. Het lichaam verwittigt je dat de boog teveel gespannen staat. Dat kan onder andere door het spijsverteringsstelsel slechter te laten functioneren. Ook aanvallen van hyperventilatie kunnen een signaal zijn van het lichaam dat er een te lange blootstelling is aan stress.

Darmklachten kunnen dus heel regelmatig spanningsklachten zijn. Op zich is dit ongevaarlijk, maar het feit dat het lichaam een signaal uitzendt is wel een teken dat er moet ingegrepen worden.

Uiteraard worden niet alle darmklachten veroorzaakt door stress. Als u aanhoudend darmklachten hebt, is het aan te raden om een gespecialiseerd arts te raadplegen. Het kan ook zijn dat er iets helemaal anders aan de hand is in uw darmen, waar wel onmiddellijk ingrijpen bij nodig is.

 

Wat kan je doen tegen darmklachten en hyperventilatie?

Er zijn een aantal oefeningen die zinvol zijn om te doen, zowel voor de darmklachten als voor de hyperventilatie.

Eerst en vooral zijn er ademhalingsoefeningen. Dat deze zinvol zijn tegen hyperventilatie is duidelijk, maar ook voor de darmen kan het goed zijn om tot rust te komen en bewust in en uit te ademen.

Daarnaast zijn ontspanningsoefeningen heel belangrijk. Op die manier kan u uw lichaam de rust geven die het nodig heeft, en naast het ademhalingsstelsel en het spijsverteringsstelsel zullen u nog vele andere organen u dankbaar zijn.

Positief denken en uw negatieve emoties proberen ombuigen naar positieve gevoelens zal zowel voor de darmen als voor het hyperventileren zeer goed werken.

 

Andere artikelen
Top van de pagina