Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Diarree: een verkeerde diagnose van hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Diarree kan veroorzaakt worden door hyperventilatie

Bij hyperventilatie, en zeker bij de chronische vorm, kan het gebeuren dat men een verkeerde diagnose zoals diarree stelt. Er zijn namelijk een reeks symptomen die voorkomen bij hyperventilatie, maar die de arts (en de patiënt) niet meteen linkt aan hyperventilatie. 

Dat houdt in dat een patiënt die eigenlijk last heeft van hyperventilatie vaak doorverwezen wordt naar specialisten zonder dat die dan iets kunnen vaststellen bij de patiënt.

Diarree is zo een diagnose. Bij hyperventilatie, en zeker bij chronische hyperventilatie, heeft men vaak last van een vol en een opgespannen gevoel in de buik. Het is ook typerend dat heel wat mensen veel boeren en winden laten. Het gevolg is dat een patiënt met deze klachten door de huisarts vaak wordt doorverwezen naar een gastro-enteroloog. Helaas zal deze geen aanwijsbare reden voor de klachten vinden.

 

Verkeerde diagnoses bij hyperventilatie, anders dan diarree

Naast diarree zijn er nog een hele reeks aan symptomen die er voor zorgen dat patiënten met hyperventilatie behandeld worden voor iets anders dan die hyperventilatie. 

Zo heeft iemand met hyperventilatie steevast last van een beklemmend gevoel in de borstkas. Ook hartkloppingen treden op en men voelt zich zeer angstig. Heel vaak komen patiënten met hyperventilatie daarom in de spoed of in de afdeling cardiologie van een ziekenhuis terecht.

Vermoeidheid, opgejaagd zijn, een klamme huid en een snelle pols zijn eveneens typerende symptomen voor hyperventilatie. Toch zullen deze klachten vaak behandeld worden door bijvoorbeeld een internist.

De typische hoofdpijn bij hyperventilatie, gepaard gaande met wazige vlekken en misselijkheid doen eerder aan migraine denken dan aan hyperventilatie. Toch zal een neuroloog niet kunnen helpen.

Ten slotte wordt iemand met hyperventilatie ook soms behandeld voor epilepsie. Dit komt omdat bij hyperventilatie het gevoel ontstaat dat men bewusteloos gaat vallen.

 

Diarree en andere foute diagnoses bij hyperventilatie: de patiënt zelf

Uiteindelijk is de patiënt zelf het grootste slachtoffer als er bij hyperventilatie een verkeerde diagnose gesteld wordt zoals diarree bijvoorbeeld. Vooral bij chronische hyperventilatie heeft men wel klachten, maar deze zijn maar matig aanwezig. Dit zorgt er dan voor dat mensen na verloop van tijd niet meer serieus worden genomen. Heel wat patiënten beginnen trouwens aan zichzelf te twijfelen. Zij voelen zelf wel dat er iets is, maar geen enkele specialist kan hen helpen. Vooral de omgeving kan dan nogal eens twijfels hebben over de klachten. Anderzijds is het begrijpelijk dat artsen niet meteen aan hyperventilatie denken, aangezien men zich doorgaans voornamelijk op de symptomen baseert.

 

Andere artikelen
Top van de pagina