Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Buikpijn: een gevolg van hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Buikpijn en hyperventilatie: hoe ontstaat hyperventilatie

Na een aanval van hyperventilatie kan er buikpijn bij de patiënt ontstaan. Maar wat is hyperventilatie eigenlijk? Men mag het woord niet letterlijk vertalen; want dan komt men uit bij veel ademen. Soms is het echter nodig dat we veel ademen, zoals na een zware inspanning bijvoorbeeld.

Als we normaal ademen dan nemen we zuurstof op via het inademen. We nemen zoveel zuurstof op als ons lichaam nodig heeft. Wanneer men in rust is, wordt er weinig ingeademd, want de spieren hebben omzeggens geen zuurstof nodig. Heeft men de Mont Ventoux met de fiets beklommen, dan zal men snel en diep inademen omdat de spieren behoorlijk wat zuurstof nodig hebben. Die opgenomen zuurstof wordt verwerkt in ons lichaam en we ademen die verwerkte zuurstof uit in de vorm van koolzuurgas. 

De balans tussen beide stoffen moet normaal gezien in evenwicht zijn. Ademt men te snel en te diep in zonder dat het lichaam dit nodig heeft, dan geraakt de balans tussen zuurstof en koolzuurgas uit evenwicht. Het lichaam verwittigt ons hier van door middel van een aanval van hyperventilatie. 

 

Buikpijn: een symptoom van hyperventilatie?

Iemand die een aanval van hyperventilatie ervaart een aantal symptomen, maar buikpijn is daar geen symptoom van. Buikpijn kan wel een gevolg zijn van een aanval van hyperventilatie. Naast buikpijn kan iemand die een aanval van hyperventilatie meemaakte ook last hebben van diarree, hoofdpijn, pijn in de rug en zelfs een grieperig gevoel.

De eigenlijke symptomen die men tijdens een aanval van hyperventilatie ervaart zijn:

- benauwdheid,

- beklemmend gevoel op de borst,

- hartkloppingen,

- tintelende handen en/of voeten,

- droge mond,

- duizeligheid.

Deze symptomen zijn op zich niet levensbedreigend, maar leiden wel tot grote angstgevoelens bij de persoon die ze ondergaat. In principe is een aanval van hyperventilatie niet direct iets levensbedreigend, toch ziet het er zeer spectaculair uit en zorgt het vaak voor panieksituaties.

 

Buikpijn en hyperventilatie: hoe wordt het veroorzaakt?

Komt buikpijn nu door de aanval van hyperventilatie of door de oorzaak van hyperventilatie? Doorgaans wordt een aanval van hyperventilatie veroorzaakt door situaties van stress of extreme psychische druk. Deze factoren kunnen ook buikpijn veroorzaken zonder dat er een aanval van hyperventilatie aan vooraf gaat. In die zin moet men zich afvragen of de buikpijn wel degelijk afkomstig is van de aanval van hyperventilatie of van de oorzaak van de hyperventilatie.

 

Andere artikelen
Top van de pagina