Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Allerlei maagklachten door hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Hoe kan hyperventilatie voor maagklachten zorgen?

Het lijkt vreemd dat een probleem van de ademhaling (hyperventilatie) voor maagklachten kan zorgen. Toch blijkt dat mensen die vaak last hebben van hyperventilatie ook problemen hebben met klachten in de maag en aan de darmen. Deze klachten zijn:

- een opgeblazen gevoel,

- veelvuldig moeten boeren,

- zich misselijk voelen,

- vaak naar het toilet moeten gaan of net niet kunnen gaan.

Wat we eten of drinken passeert in ons lichaam heel wat plaatsen. Het begint in de mond, gaat naar de keel en verdwijnt via de slokdarm n aar de maag, de dunne darm en de dikke darm. Ten slotte verdwijnt alles wat niet verteerd werd uit het lichaam via de gekende wegen. Hoe kan het nu dat mensen met hyperventilatie in dit ganse proces toch problemen ondervinden?

 

Misselijkheid: één van de maagklachten bij hyperventilatie.

Eén van de veel gehoorde maagklachten bij patiënten met hyperventilatie is misselijkheid. In onze maag wordt het voedsel gedeeltelijk verteerd. Als wij aan stress bloot staan, dan komt ons lichaam in een soort alarmfase. Door deze alarmfase gaat één en ander vlugger werken, waaronder het spijsverteringsstelsel. Dat komt omdat het lichaam voelt dat er iets is wat actie vraagt. Het gevolg van het actiever geworden spijsverteringsstelsel is dat het maagzuur branderig begint aan te voelen. Dit kan evolueren tot misselijkheid. De misselijkheid die mensen met hyperventilatie ondervinden gaat bijna steeds gepaard met een gevoel van brandend maagzuur. Kort samengevat kunnen we dus stellen dat het gevoel van misselijkheid (en branderig maagzuur) in principe afkomstig is van de stress, die eveneens de oorzaak van de hyperventilatie is.

 

Nog maagklachten bij hyperventilatie: een opgeblazen gevoel

Andere maagklachten die bij patiënten met hyperventilatie optreden, is een opgeblazen gevoel hebben. Winderigheid, vaak boeren en al dan niet veelvuldig naar toilet moeten gaan, zijn hiermee verwant. Dit alles wordt eigenlijk veroorzaakt omdat er teveel lucht in je lichaam aanwezig is. Door hyperventilatie krijgen we meer lucht naar binnen dan wat het lichaam kan verwerken. Dit is compleet onschuldig, maar natuurlijk wel vervelend. Het lichaam wilt die extra lucht die we voelen door het opgeblazen gevoel kwijt geraken. Hiervoor heeft het lichaam maar weinig keuze: vaak naar toilet gaan, boeren, winden laten.

 

De maagklachten bij hyperventilatie: een spiraal

De maagklachten die men ondervindt als men last heeft van hyperventilatie kunnen voor een spiraal zorgen. Hyperventilatie (en de daarbij horende maagklachten) worden veroorzaakt door stress. Maar door de maagklachten en de klachten in de darmen die men heeft, ontstaat misschien opnieuw stress. Deze nieuwe vorm van stress kan er dan voor zorgen dat de klachten omtrent hyperventilatie en de maagklachten heviger worden. 

 

Andere artikelen
Top van de pagina