Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie: hoe krijg je het onder controle?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Wie een aanval van hyperventilatie heeft meegemaakt, zal er van overtuigd zijn dat het aangewezen is om dit onder controle te krijgen. Een aanval van hyperventilatie is weliswaar ongevaarlijk, maar wel heel vervelend en beangstigend. 

Aangezien hyperventilatie rechtstreeks verbonden is met de ademhaling, is het van belang om niet alleen de hyperventilatie maar ook de ademhaling onder controle te krijgen. Alleen is dit allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan. De foutieve manier van ademen vindt uiteindelijk zijn oorzaak in situaties zoals stress en negatieve emoties. Daarom moeten ook die onder controle gekregen worden om de hyperventilatie aan te pakken. 

Met andere woorden, er is heel wat werk aan de winkel als men hyperventilatie onder controle wilt krijgen. Een beetje grasduinen in de eigen problematiek is echt wel noodzakelijk als je hyperventilatie onder controle wilt krijgen.

 

Hyperventilatie onder controle krijgen: tijdens de aanval

Als men een acute aanval heeft van hyperventilatie, dan kan men deze op een vrij eenvoudige manier onder controle krijgen. Een heel eenvoudig trucje is om in en uit te ademen in een plastic zak. Hierdoor ademt men koolzuurgas in en zo komt de balans tussen zuurstof  en koolzuurgas in het bloed weer in orde. Zo kan men de tekenen die uiterst beangstigend zijn binnen de kortste keren doen verdwijnen.

Maar daarmee is de kous niet af natuurlijk. Hoe komt het dat je begonnen bent met hyperventileren? Waar ligt de diepere oorzaak? Als deze problemen niet worden aangepakt, kan je er van op aan dat je binnen de kortste keren opnieuw een aanval krijgt van hyperventilatie.

Als men voelt dat er opnieuw een aanval van hyperventilatie opsteekt, dan is het goed om iets te doen wat de aandacht afleidt. Men kan beginnen wandelen bijvoorbeeld, een aftelrijmpje opzeggen of in een boek beginnen lezen. Het komt er op aan dat men iets gaat doen waardoor de aandacht voor de aanval wordt afgeleid.

 

Hyperventilatie onder controle krijgen: de basis aanpakken

Om hyperventilatie echt onder controle te krijgen, moet men in de eerste plaats de echte oorzaken aanpakken. Doorgaans wordt hyperventilatie veroorzaakt door negatieve emoties. Deze emoties kunnen zijn: angst, vermoeidheid, frustratie, woede, ontgoocheling,… Het is heel belangrijk om deze emoties onder controle te krijgen. Daarom schrijven sommige artsen antidepressiva voor aan iemand die last heeft van hyperventilatie. Dit kan tijdelijk helpen, maar van zodra men stopt met het nemen van de antidepressiva steken de problemen opnieuw de kop op.

 

Andere artikelen
Top van de pagina